Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Strelci spremni za nepogode

2018.05.22
21:09
Forrás
Pannon RTV
Protivgradni centar u Bajši spreman je za vremenske nepogode i dolazak gradonosnih oblaka.

S obzirom da stižu pljuskovi i nevreme, među onima koji spremno očekuju čak i eventualan grad je protivgradna stanica u Bajši. Radarski centar u Bajši, koji se nalazi u sastavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda zadužen je za zaštitu većeg dela Bačke i severnog Banata, ima 156 planiranih stanica od kojih je 128 aktivno. Branjena površina je 715 hiljada hektara, od čega je 80% poljoprivredno zemljište. Osim pomoći države, i lokalne samouprave doprinose da se obezbede rakete i plate strelaca. Sezona odbrane protiv grada je započela 15. aprila, a gradni oblaci su najčešći u maju i junu, međutim zatopljavanjem klime su vremenske prilike sve opasnije, tako da su i juli i avgust među najkritičnijim mesecima. Stručnjaci raketnog centra u Bajši kažu da uprkos široko ukorenjenom mišljenju, rakete nisu u stanju da oteraju kišu, već da usitne komade leda.

Pannon RTV

Rukovodilac centra u Bajši Miodrag Stojanović kaže da svaka raketa sadrži 400 grama srebrnog jodidai objašnjava da je jodid srebra je materija koja apsorbuje vodu, tako što ispušta kondenzacione čestice u količini 10 na 14 u oblake. On dodaj da tako pomažu prirodi da se stvori jako mnogo zrna kondenzacije kako bi šteta bila što manja. Postoje dve vrste raketa, srednjeg i visokog sadržaja. Rakete srednjeg sadržaja idu na visinu 5,5 – 6 hiljada metara, a visokog sadržaja 8,5 – 9 hiljada metara – kaže Miodrag Stojanović.

Pannon RTV
protivgradni sistem
prihvatni centar

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.