Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Stručna obuka mladih sa smanjenim radnim sposobnostima u sklopu IPA projekta

2022.01.23
10:23
Forrás
Pannon RTV
U Kanjiži je održana stručna tribina u sklopu INCIRCLE IPA projekta. Glavni cilj projekta je da se poboljšaju uslovi za uspešno i dugoročno učestvovanje osoba sa smanjenim radnim sposobnostima na tržištu rada.

Partneri projekta su Centar za pružanje usluga socijalne zaštite opštine Kanjiža i Neprofitno Udruženje za autizam "Duga" iz Segedina.

Na stručnoj tribini predstavljeni su i dosadašnji rezultati projekta. Zahvaljujući projektu, 20 mladih osoba sa smanjenim radnim sposobnostima u opštini Kanjiža pripremljeno je da zauzmu svoje mesto na tržištu rada. Obuka je održana tri puta.

Iboja Sakač, rukovodilac projekta, Kanjiža: „Mislim da bismo trebali organizovati ovakvu obuku na mesečnom nivou, to bi imalo nekog učinka i mogli bismo pružiti mnogo više pomoći osobama sa smanjenim radnim sposobnostima. Ostale aktivnosti, poput poslovne konferencije, obuke za ljudske resurse, takođe se mogu reći da su uspešne."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Justina Arpadne Harter je na forumu izvestila o aktuelnim informacijama i iskustvima ovog projekta prekogranične saradnje.

Justina Arpadne Harter, direktorica Neprofitnog Udruženja za autizam "Duga" iz Segedina: „Jedna od velikih lekcija bila je da je poslodavcima vrlo teško da se okrenu prema ovoj grupi, prema zapošljavanju osoba sa smanjenim radnim sposobnostima. Ono što smo mi mislili da će biti dobra metoda koja će funkcionisati, dakle oni dođu, poslušaju obuku i zainteresuju se, ali nije tako ispalo. Moraćemo pronaći drugi način da ih još više privučemo."

Zahvaljujući IPA projektu, kupljena je i oprema za saradnike u Kanjiži, što je omogućilo obnovu šivaonice, grnčarske radionice i staklarske radionice. U zgradi u Horgošu je pripremljena i jedna slikarski atelje, te podrum za uzgoj gljiva.

IPA
stručna ekskurzija

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.