Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Stručna pomoć mladim vojvođanskim preduzetnicima

2018-12-13
15:43
2018-12-13
16:44
Forrás
Pannon RTV
Državni sekretarijat Mađarske za nacionalnu politiku, Fondacija Prosperitati i Društvo mladih preduzetnika Vojvodine organizovali su stručnu obuku.

Za oko 70 mladih vojvođanskih privrednika danas je u Subotici održana stručna obuka pod nazivom „Dizajn Terminal" koju je organizovao državni sekretarijat Mađarske za nacionalnu politiku, Društvo mladih preduzetnika Vojvodine i Fondacija Propseritati. Na skupu su pozdravne reči uputili Arpad Janoš Potapi, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku i Ištvan Pastor, predednik SVM-a.

Anita Barša pokrenula je školu programiranja u Senti. Firmu je otvorila pre godinu dana uz podršku Državnog sekretarijata Mađarske za nacionalnu politiku. Ima ozbiljne planove: „Želim da proširim preduzeće, da proširim usluge jer smatram da obuka u programiranju nije povezana samo sa razvojem tehnologije, već razvija i sposobnost kreativnog razmišljanja, timskog rada i, naravno, samog programiranja što je poziv koji je deficitaran i može se razvijati".

Na skupu je Ištvan Pastor zahvalio zemlji matici što je 2014. godine sa promenom paradigme uspešno usmerila naglasak na osnaživanje zajednice u mestu rođenja, čega su najveći korisnici vojvođanski Mađari. Važno je reći da ne uživaju samo materijalnu podršku, nego  privrednici znanje stiču i kroz stručno usavršavanje – rekao je predsednik SVM-a.

„Znanje se ne može jednostavno iskazati novcem, ali bez znanja velika je verovatnoća da velike investicije koje su ostvarene u preduzećima, ne bi dale rezultate koje privrednici i ulagači očekuju. Za privrednike i trgovce isprepleteni su pravni, privredni, ekonomski i marketinški putevi" rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Za gotovo 70 privrednika koji su na početku poslovanja, rukovodilaca velikih preduzeća i iskusnih samostalnih privrednika pružena je stručna obuka pre svega u vidu mentorskih konsultacija. Programe razvoja privrede zajednica treba uspešno da iskoristi – naglasio je na skupu Arpad Janoš Potapi. Državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske dodao je: u godini okrenutoj mađarskim porodicama u inostranstvu, u prvi plan je izbila pomoć mikropreduzećima. „Videli smo da u Karpatskom basenu mađarske firme u 92 odsto slučajeva čine Mađari. Ukoliko podržavamo mađarske preduzetnike, onda mi podržavamo mađarske porodice. Zbog toga ni ubuduće nećemo odustati od podrške privredi, nećemo odustati od toga da pomažemo mađarskim privrednicima izvan granice kojima nedostaju izvori finansiranja, jer je reč o veoma važnom području". 

Na svaki uloženi forint, ostvaruje se dodatne dve do tri forinte, odnosno ulaze u poslovanje. Zato od toga ima koristi i mađarski budžet, jer mađarski privrednici izvan granice u prvom redu privredne kontakte grade sa onima u zemlji matici, i na taj način ostvaruje se ekonomsko jedinstvo u čitavom Karpatskom basenu – ustvrdio je Potapi.

fondacija Prosperitati
Arpad Janoš Potapi
Ištvan Pastor

Najnovije

21:55, Frissítve: 22:05

Vašar zanata u Temerinu

Kako se gasi vatra, kako raditi kao tv novinar? Na ova i slična pitanja su posetioci Vašara zanata u temerinskoj OŠ “Imre Kokai” dobijali odgovore.

Najčitanije

Sudar dva automobila na Majšanskom putu

Na Majšanskom putu desila se saobraćajna nezgoda u kom su se sudarila dva putnička vozila. Prema našim informacijama, u nezgodi nema povređenih ali je materijalna šteta velika.

Svečani doček za Lasla Đerea

Teniser Laslo Đere stigao je kući u Sentu. Sportista je trenutno na 31. mestu na ATP listi, a nedavno je osvojio turnir u Rio de Žaneiru.

Letnje računanje vremena od sledećeg vikenda

Prema prvobitnom predlogu Evropske komisije, kazaljke na satu u EU bi se ove godine pomerale zadnji put. Zbog tehničkih razloga to ipak nije moguće, te je utvrdjen novi datum 2021. godina.