Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Studio „M" Radio Novog Sada od danas u nadležnosti Pokrajinske vlade

2021.02.05
18:06
Forrás
Pannon RTV
Planirano je da zgrada u budućnosti bude mesto za čuvanje kulturne baštine 20. veka.

Na svečanoj ceremoniji predaje ključa, Igor Mirović je naglasio da je njihova dužnost da se brinu o zgradi i izrazio je nadu da će u narednim nedeljama dobiti građevinsku dozvolu, na osnovu koje mogu da izvrše obnovu, nakon čega bi zgrada mogla da bude mesto za koncertne i kulturne sadržaje.

Pannon RTV/Juhász Géza

Miodrag Koprivica, generalni direktor RTV Vojvodine, simbolično je preneo pravo korišćenja zgrade na Pokrajinsku vladu. Novi upravljač namerava da predstavi poslednjih 100 godina radijske i televizijske profesije, kroz najsavremeniji digitalni sadržaj, uz pomoć jedne stalne postavke.

Miodrag Koprivica, generalni direktor RTV Vojvodina: „Jedan čovek koji je radio u ovoj kući, a zove se Vasilije Dimić, i koji je bio šef tehnike radija, uspeo je svojim znanjem da napravi najbolji studio u Evropi u to vreme. Nije ovo izjava bez pokrića, jer svi oni koji su tu radili to znaju. Tu je prvi put upotrebljena takozvana „kopenhaška rešetka", za takozvane apsorbere u radijskom studiju."

Pannon RTV/Juhász Géza

Ključ zgrade preuzeo je Igor Mirović. Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da rade na izradi planske dokumentacije za obnovu zgrade. On je dodao da će veliki akcenat staviti na funkcionisanje koncertne sale i organizaciju manifestacija.

„Vlada Republike Srbije je iskazala nameru da bude naš partner u rekonstrukciji ovog prostora. To je dobra stvar, jer ćemo na taj način obezbediti deo finansijskih sredstava. Koliko će to sve iznositi znaćemo kada se završi projektna dokumentacija, a predpostavljam i verujem da će i Grad Novi Sad, s obzirom na to da se sve ovo dešava u godini kada se pripremamo za veliki događaj, za 2022.godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, iskazati svoj interes da na neki način učestvuje u ovom velikom poslu."

Pannon RTV/Juhász Géza

Radio Novi Sad počeo je sa emitovanjem programa na mađarskom jeziku u oktobru 2020. Godine, u novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine. Nekadašnja zgrada redakcije, trenutno služi samo kao mesto za održavanje povremenih događaja. Studio „M" je arhitektonsko remek-delo Pavla Žilnika, izgrađeno šezdesetih godina prošlog veka, jedina zgrada u gradu koja kombinuje jednu koncertnu dvoranu i studio pogodan za snimanje i emitovanje.

Radio Novi Sad
pokrajinska vlada
Igor Mirović
Miodrag Koprivica

Najnovije

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.