Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Subotica: nova prilika za priključenje potrošača na gasnu mrežu

2021.12.04
15:39
2021.12.04
16:42
Forrás
Pannon RTV
U Subotici će se uskoro moći priključiti na gasnu mrežu uz mogućnost plaćanja na rate - jedan je od planova rukovodstva JKP "Suboticagas" za sledeću godinu.

Plan tek treba da usvoji Skupština grada početkom februara, rekao je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada na svečanosti organizovanoj povodom 16. godišnjice od osnivanja "Suboticagasa".

Gas je jedan od izvora energije koji najmanje zagađuje vazduh. Kata Barna iz Subotice već skoro 30 godina loži sa drvima. Smatra da bi bilo puno ugodnije kada bi se grejala na gas, ali priključak je veliki trošak. Plaćanje na rate bi bilo adekvatno rešenje.

"Pametno je to učiniti, ali ne znam koji su iznosi, kolika je cena kompletnog uvođenja gasa. Znam da cena pada, obaveštena sam, ali ne znam za koliko, u našoj ulici ima sproveden gas, mogli bi da se priključimo. Videćemo jer je cena bitna, zar ne."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Iako Žužana Fehervari koristi daljinsko grejanje, kako kaže, grejanje nije jeftino. Ugodnost se mora platiti, a plaćanje na rate može biti dobra opcija za one koji žele da uvedu gas u budućnosti.

"Razmišljali smo i mi ovde u gradu da to uvedemo, ali nismo razmišljali o tome konkretnije. U svakom slučaju, bilo bi bolje za kuvanje, čula sam da je jeftinije od grejanja."

JKP "Suboticagas" planira za sledeću godinu proširenje gasne mreže.

Timea Horvat, direktorica JKP "Suboticagas" u Subotici: „ Za sledeću godinu smo predvideli proširenje gasne mreže za dodatnih 13 kilometara, koje će se najvećim delom odvijati u mesnoj zajednici Šupljak, mesnoj zajednici Palić i mesnoj zajednici Makova Sedmica. Za sledeću godinu ćemo pokušati da izradimo projektnu dokumentaciju za 20 kilometara gasovoda, što znači da za svaku godinu planiramo 10 kilometara i to će se povećavati. Povećali smo i broj priključaka. 500 priključaka realno, za ovu godinu ih je bilo više od 400. Vidimo potencijal da ovo bude dostupno na tržištu."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Dr Balint Pastor je istakao kako već mesecima nastoji zadržati na dnevnom redu uvođenje mogućnosti plaćanja na rate za gasni priključak, jer su za to postojali zakonski uslovi. Predsednik Skupštine grada je pohvalio rad JKP "Suboticagas".

"Ove godine proširena je gasna mreža u Novom Selu, u mesnoj zajednici Zorka, u mesnim zajednicama Ker, Gat, Aleksandrovo i Radanovac. Sledeće godine će na redu biti Palić, Šupljak i Makova Sedmica. Iz ovog nabrajanja se takođe jasno vidi da vodimo računa o građanima."

Dr Balint Pastor je dodao da je u plan javnog preduzeća za sledeću godinu uvrštena i mogućnost plaćanja na rate, to može odobriti osnivač na sednici Skupštine grada u februaru, od kada će se otvoriti mogućnost da se priključak plati na rate.

Subotica
gas

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.