Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Subotica podržava organizovanje 11 sajmova i izložbi

2020.01.17
14:39
2020.01.17
18:32
Forrás
Pannon RTV
Novčanu podršku dobilo je više manifestacija negovanja tradicije, vašara domaćih proizvoda, kao i izložbe posvećene roditeljstvu. Sporazumi o finansiranju potpisani su danas pre podne u Gradskoj kući.

Lokalna samouprava Subotice finansijski pomaže organizovanje ukupno 11 sajmova i izložbi. Avgustu je poznat Festival belog luka na Šupljaku, a na ovu manifestaciju stižu gosti i iz Mađarske i okolnih naselja. Svake godine postoji veliko interesovanje za ovu manifestaciju. Njeno organizovanje podržava i lokalna samouprava grada Subotice.

„Na ovaj način želimo da podržimo proizvođače belog luka, jer se mnogo vrednih meštana u naselju bavi gajenjem belog luka. Uključujemo i decu. Za decu i starije imamo takmičenje u kuvanju, takmičenje u razdvajanju čenova. Izlažemo proizvode, na taj dan organizujemo vašar,  a nakon toga imamo i narodne plesove, malo razonode, i manifestacija se završava uličnim balom" kaže Marta Šereš, predsednica Udruženje građana za razvoj Šupljaka.

Pannon RTV

Veliko interesovanje pratilo je i od grada podržanu manifestaciju „Angel Dreams expo"  i koju je prošle godine posetilo više od 700 porodica. Ova izložba prvi put je organizovana oktobra 2018. godine. „Cilj manifestacije je da se istakne koliko su deca važna, kao i njihovo vaspitanje u skladu sa zdravim životnim stilovima i odabirom odgovarajućeg obrazovanja. Nastojimo da za to obezbedimo odgovaraće stručne informacije, mogućnosti i savete za roditelje" kaže Klaudija Kunji Farkaš, predsednica društva „Anahitaš", Subotica.

Na listi podržanih vašara i izložbi nalaze se i dani poljoprivrednika u Bajmoku, berbanski dani u Hajdukovi i dani meda u Subotici. Lokalna samouprava Subotice je lokalne vašare i izložbe podržala sa ukupno 2,5 miliona dinara. „Pojedinčani iznosi za konkurse kretali su se između 100 i 400 hiljada dinara. Ono što je u okviru lokalne samouprave bitno, i za Savez vojvođanskih Mađara značajno je da smo sačuvali one tradicije, one običaje koji se godinama upražnjavaju u ovom prostoru" kaže Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice.

Ugovore o finansiranju potpisao je Akoš Ujhelji, član Gradskog veća zadužen za privredu.

Subotica
organizovanje
sajam
izložba

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.