Ugrás a tartalomra

Sudar je – sila od dve i po tone na telo

2019-10-10
20:49
2019-10-10
20:59
Forrás
RTV Pannon
U Temerinu je održan dan bezbednosti u saobraćaju i predavanjima i simulacijom skrenuta pažnja na posledice nepridržavanja pravila.

U poslednjih pet godina više od 7.500 dece u Srbiji pretrpelo je neku povredu kao posledicu saobraćajne nesreće – upozoravaju stručnjaci.

Sve više automobila, gužve na putevima, nervozni vozači – to je svakodnevno iskustvo svih učesnika u saobraćaju. „Veliki je promet, a na žalost, u ovom užurbanom svetu, ljudi su nestrpljivi. Svi žure, jure. Ne obraćaju dovoljno pažnje" kaže Karola Čorba.

U saobraćaju i deca putnici su izložena velikim opasnostima, a roditelji u značajnom broju slučajeva pogrešno upotrebljavaju sedišta za decu. Prema proceni Centra za popularisanje bezbednosti u saobraćaju, tek pet do šest odsto stanovništva pravilno koristi ove stolice. U okviru manifestacije, lokalna samourpava Temerina podelila je 20 sedišta za decu.

Pravilnu upotrebu sedišta za decu demonstrirala je Marijana Jovanović, predsednica Centra za bezbednost saobraćaja: „Mališane treba čvrsto vezati kaišem u sedištu. Između dečijeg ramena i kaiša može da postoji samo prst razdaljine kako bi mogao efikasno da ga zadrži u slučaju udara. Jedna od najvažnijih stvari je da sedište na pravilan način osiguramo sa sigurnosnim pojasom i to takođe treba snažno vezati. Dečije sedište ne sme da se pomera više od dva centimetra."

U okviru programa uz pomoć simulatora bilo je moguće isprobati šta to znači voziti u alkoholisanom stanju, pod uticajem opijata, ili samo premoren. Dragan Bjelac, saobraćajni inžinjer kaže da je najčešći uzrok nesreća prebrza vožnja, a najviše smrtnih slučajeva je u situacijama kada nisu vezivani sigurnosni pojasevi. „Brzina od 30 kilometara na čas čini se malom, ali to znači da se u sekundi prelazi devet metara, što nije tako malo. Kod ove brzine, u slučaju udara, ukoliko sebe uzmem za primer, a imam 80 kilograma, i ukoliko nisam vezan sigurnosnim pojasom, telo mi je u trenutku udara izloženo sili udarca od dve i po tone"  - objasnio je saobračajni inžinjer iz Temerina.

U okviru manifestacije u centru mesta napravljena je i simulacije nezgode. Posetioci su mogli da vide akciju policije, vatrgoasaca i službe hitne pomoći nakon sudara dva automobila i njihovu akciju spašavanja.

sudar
saobraćaj
bezbednost
Temerin
simulacija

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.