Ugrás a tartalomra

Sudar je – sila od dve i po tone na telo

2019.10.10
20:49
2019.10.10
20:59
Forrás
RTV Pannon
U Temerinu je održan dan bezbednosti u saobraćaju i predavanjima i simulacijom skrenuta pažnja na posledice nepridržavanja pravila.

U poslednjih pet godina više od 7.500 dece u Srbiji pretrpelo je neku povredu kao posledicu saobraćajne nesreće – upozoravaju stručnjaci.

Sve više automobila, gužve na putevima, nervozni vozači – to je svakodnevno iskustvo svih učesnika u saobraćaju. „Veliki je promet, a na žalost, u ovom užurbanom svetu, ljudi su nestrpljivi. Svi žure, jure. Ne obraćaju dovoljno pažnje" kaže Karola Čorba.

U saobraćaju i deca putnici su izložena velikim opasnostima, a roditelji u značajnom broju slučajeva pogrešno upotrebljavaju sedišta za decu. Prema proceni Centra za popularisanje bezbednosti u saobraćaju, tek pet do šest odsto stanovništva pravilno koristi ove stolice. U okviru manifestacije, lokalna samourpava Temerina podelila je 20 sedišta za decu.

Pravilnu upotrebu sedišta za decu demonstrirala je Marijana Jovanović, predsednica Centra za bezbednost saobraćaja: „Mališane treba čvrsto vezati kaišem u sedištu. Između dečijeg ramena i kaiša može da postoji samo prst razdaljine kako bi mogao efikasno da ga zadrži u slučaju udara. Jedna od najvažnijih stvari je da sedište na pravilan način osiguramo sa sigurnosnim pojasom i to takođe treba snažno vezati. Dečije sedište ne sme da se pomera više od dva centimetra."

U okviru programa uz pomoć simulatora bilo je moguće isprobati šta to znači voziti u alkoholisanom stanju, pod uticajem opijata, ili samo premoren. Dragan Bjelac, saobraćajni inžinjer kaže da je najčešći uzrok nesreća prebrza vožnja, a najviše smrtnih slučajeva je u situacijama kada nisu vezivani sigurnosni pojasevi. „Brzina od 30 kilometara na čas čini se malom, ali to znači da se u sekundi prelazi devet metara, što nije tako malo. Kod ove brzine, u slučaju udara, ukoliko sebe uzmem za primer, a imam 80 kilograma, i ukoliko nisam vezan sigurnosnim pojasom, telo mi je u trenutku udara izloženo sili udarca od dve i po tone"  - objasnio je saobračajni inžinjer iz Temerina.

U okviru manifestacije u centru mesta napravljena je i simulacije nezgode. Posetioci su mogli da vide akciju policije, vatrgoasaca i službe hitne pomoći nakon sudara dva automobila i njihovu akciju spašavanja.

sudar
saobraćaj
bezbednost
Temerin
simulacija

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.