Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Šume oko Subotice pune su čaura

2023.08.31
18:37
2023.08.31
18:50
Forrás
Pannon RTV
Naš štab naišao je na čaure od metaka verovatno sprske proizvodnje.

Šume oko Subotice i staze koje vode do mađarske granične ograde pune su čaura. Obračuni grupa koje se bave trgovinom ljudima su uobičajena pojava, a u četvrtak uveče bilo je nekoliko pucnjava u okolini jezera Tresetište i u šumskom pojasu u Hajdukovu.

U voćnjacima blizu graničnog prelaza Bački Vinogradi-Ašothalom, na samo 200 metara od mađarske granične ograde, svuda su odbačene kese, vreće za spavanje i druge stvari koje su ostavili ilegalni migranti. Na obodu naselja, iz pravca autoputa, nekoliko utabanih staza vodi preko livada i njiva ka graničnoj barijeri. Migrati se odmaraju u manjim-većim šatorima pod drvećem, nerado nas dočekuju.

Jednu od obližnih farmi zauzeli su ilegalni migrant, ali čim smo se približili, razbežali su se. Za sobom su ostavili ogromnu količinu smeća.

Mađarski graničari neprestano patroliraju u blizini granične ograde na periferiji Hajdukova, pošto trgovci ljudima ne miruju ni danju, neprestano pokušavaju da prebace migrante na teritoriju Mađarske.  

Svaki put kada pokušavaju da pređu, nanose ozbiljnu štetu mađarskoj bezbednosnoj granici, a migranti su opremljeni svim vrstama alata za tu svrhu.

Široko utabane staze vode u pravcu mađarske granične ograde na nekoliko mesta sa periferije Hajdukova na severu Vojvodine u pravcu Ašothaloma u Mađarskoj. Kao što se vidi, mađarska granična ograda je polomljena na nekoliko mesta. Jedna od utabanih staza, inače iz pravca polja suncokreta vodi tamo, a odnedavno migranti tamo pucaju, pošto na par mesta utabane staze naš štab je naišao na čaure od metaka verovatno srpske proizvodnje.   

U četvrtak ujutru najglasnija pucnjava se čula na periferiji Hajdukovo i u šumama kod jezera Tresetište. U sredu uveče, oko 20.30, sukobile su se grupe migranata, kaže mladić koji nije želeo da se predstavi.

“Odvijao se jedan mali rat u trajanju od oko 3 sata. Policija je stigla, oni su sačekali da policija ode i nastavili su otprilike do zore. Na svakih pola sata se mogla čuti neprekidna pucnjava. Pa ovo je svakodnevo. Čak i ako ne pucaju dugo, svaki dan se neprekidno čuje zvuk pištolja ili mitraljeza.”

Čaure smo pronašli i u okolini jezera Tresetište. Prema rečima našeg sagovornika, kada se migrantske bande obračunavaju, to nisu samo hici upozorenja, verovatno da među njima ima i teško povređenih. Međutim, u vezi toga nema zvaničnog saopštenja policije. 

čaure
metak
šuma
Subotica
pucnjava
Tresetište
Hajdukovo
migrant

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.