Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Sve veći broj migranata u Majdanu i Rabeu

2020.06.05
17:21
2020.06.05
22:04
Forrás
Pannon RTV
Migranti su se ponovo pojavili u većem broju u naseljima Majdan i Rabe na severu Banata. Još malo, pa u oba naselja ima više ilegalnih migranata nego lokalnog stanovništva – tvrde meštani.

Nepozvani gosti uselili su se u nekoliko napuštenih kuća. Tokom dana uglavnom odmaraju a uveče kreću put Rumunije. Naša ekipa se danas susrela sa nekoliko takvih grupa.

Ulice Majdana su opet pune migranata. Ne samo ulice nego i kuće. Tamo gde niko ne živi, oni se usele. Tvrde da su u tranzitu, ali nedeljama su tu i sve ih je više u severnobanatskom naselju – kaže jedan od njih: “Trenutno nas ima oko stotinak. Iz Iraka, Sirije, Egipta i tako dalje. Hoćemo da idemo u Rumuniju, a odatle u Mađarsku. U Mađarskoj sednemo u taksi i nastavimo za Austriju. Ali imamo problem sa rumunskom policijom.”
 

Pannon RTV/Csipak Edvin

Mario Abraham živi u Majdanu i kaže da su migranti u pokretu uglavnom uveče, ali u poslednje vreme i tokom dana se vidi sve više i više njih da se slobodno kreću: “Migranti neprekidno dolaze. Taksisti ih dovode, dnevno po desetoro, dvadesetoro. I ovde pored ograde se slobodno kreću, rumunska granica je udaljena na jedan kilometar. Psi stalno laju, ali migrante to uopšte ne uznemirava.”

Prozori i vrata na više kuća su zatvorena rešetkama, na taj način vlasnici pokušavaju zaštititi svoju imovinu.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Veliki broj migranata stiže u Majdan i Rabe, jer mađarska ograda ovde može da se obiđe a sa druge strane je Rumunija. Migranti prvo pokušavaju tamo da prebegnu a odatle bi da naprave polukrug i dođu do Mađarske.

U Kanjiži i Horgošu se migranti takođe često sreću: “Juče smo došli ovde iz Subotice, da bi u Mađarsku prešli preko ograde. Nije nam uspelo pa smo se vratili u Suboticu.”

Tokom epidemije koronavirusa migranti su bili obavezni da borave u za njih predviđenim kampovima. Međutim, od ublažavanja mera opet se slobodno kreću, tako da ih sve više stiže na srpsko-mađarsku granicu.

migrant
Majdan
Rabe
napušten
kuća
granica
ograda
Banat

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon