Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Sve više poskupljuje i meso

2022.01.23
14:11
2022.01.23
16:40
Forrás
Pannon RTV
Domaći potrošači moraju sve više da plaćaju sveže meso. Poskupljenje uglavnom pogađa govedinu, svinjetinu i ovčetinu. Stručnjaci to objašnjavaju porastom cena stočne hrane na svetskom tržištu.

Meso polako postaje luksuzni artikal, kažu potrošači. A stočari se žale da je stočarstvo neisplativo.

Pannon RTV/Gál Hermina

Cene osnovnih namirnica na svetskom tržištu su prošle godine porasle za 30 posto. U Srbiji cene svinjetine i junetine obaraju rekorde. Glavni razlog za to je što je prošle godine u svetu proizvedeno manje žitarica zbog suše, pa je cena stočne hrane na produktnoj berzi u stalnom porastu. Stočari kažu da otkupna cena goveda za klanje ne raste istom brzinom kao stočna hrana, pa mnogi odustaju od tova. Ne postoji još nestašica mesa, ali svinjetina i govedina poskupljuju.

Da cena svinjskog mesa stalno raste, potvrdila je i subotička mesarka Tina Kovačić.

„- Butina je 600 dinara, slabina i vrat su 550 dinara, a bokovi su 450 dinara.

- Pošto kupujete stoku za klanje koju prerađujete?

- 280 dinara po kilogramu.

- Očekuju li se dalje povećanje cene u budućnosti?

Da, čuo sam da će biti.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Govedina je već pravi luksuz, većina kupaca kupuje samo kosti i iznutrice kod mesara Ištvana Anđala, koji u jednoj od prodavnica klanice u Čantaviru prodaje sveže goveđe meso:Kod nas je prošle nedelje poskupela, but na 950 dinara, bok i prsa 710 dinara, goveđa kost, kost od junice 250 dinara, juneći rep imamo po ceni od 510 dinara, juneći jezik je 380 din, imamo i juneće srce po ceni od 220 dinara, imamo ćevape i pljeskavice od čistog goveđeg mesa i oni koštaju 510 dinara, a ima još juneći bubreg po ceni od 120 dinara za kilogram.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Kilogram janjetine je poskupeo na 920 dinara, dok ovčije meso košta otprilike 430 dinara. Šandor Ađaš i njegova porodica takođe konzumiraju sve manje mesa: „Najmanje konzumiraju govedinu, dok se svinjetina jede više. Ćureće meso bi bilo zdravo, ali je i njemu podignuta cena, da tako kažem, da se napravi kordon blu, ako hoćete, košta više od 750 dinara, ne isplati se. Pa onda obična bečka, ili samo slanina, pa ostane samo pečena slanina, što je jeftinije.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Stočari upozoravaju da cena stoke za klanje ne prati rast cena stočne hrane, kao ni poskupljenje mesa u maloprodaji. Mirko Đukić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja, tovom se bavi već 18 godina i sada je smanjio brojčano stanje tovljenika. „Smanjio sam ga sa oko 100 krmača na 80 jer moram kupiti 90 posto stočne hrane. U poslednjih godinu dana znatno je poskupela stočna hrana. Potražnja ne prati ni cenu tovljenika. Cene tovljenika se doslovno menjaju na nedeljnom nivou.”

Uzgajivači stoke obično imaju sedam do osam dobrih dana za prodaju, a svako ko tada ima tovljenik za prodaju i uspe da proda, onda mu dobro ide. Ako nemaju tada na prodaju ili se ne proda, otkupna cena će padati za 10-15 dana, tako da je proizvodnja trenutno vrlo neizvesna. Uzgajivači stoke kažu da trgovci najviše profitiraju od cene mesa.

meso
svinjsko meso
ovčije meso
poskupljenje
govedina

Najnovije

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.