Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Sve više zahteva za pomoć seoskog poverenika u srednjem Banatu

2020-08-01
19:23
2020-08-01
19:28
Forrás
Pannon RTV
Pre četiri godine pokrenuta je i usluga seoskog poverenika u srednjem Banatu. Trenutno, dvoje angažovanih nastoji da olakša svakodnevicu usamljenih starih ljudi u Zrenjaninu i Novoj Crnji sa okolinom.

Arpad Ordog svoj zadatak seoskog poverenika obavlja na teritoriji Mužlje, Belog Blata, Lukinog Sela i Mihajlova. Pomaže starijim samcima kojima su deca u inostranstvu, ili nemaju nikoga od rodbine.

Osamdesetogodišnja Ana Barta jedna je od 32 osobe koje nedeljno posećuje: „Prvo suprug, a onda mi je preminuo jedan, pa i drugi sin. Unuci mi žive u inostranstvu."

Ana Varga ima 89 godina i preko 40 godina živi sama. Kaže, nikoga nema. Poradi posao oko kuće, ali više ne može sve, često joj je potrebna pomoć: „Za sve je potreban. Da unese drva, da iseće drva, da ode u prodavnicu. U svemu pomaže."

Kupovina, nabavka lekova, prevoz, poslovi oko kuće, košenje trave, čišćenje oluka, priprema ogreva – to su najčešći poslovi seoskog poverenika. Od izbijanja epidemije još više njih se obraća tražeći pomoć – naglašava Arpad Ordog. Dodaje: „Od pojave epidemije povećan je broj korisnika. Na listu su dospeli i oni, odnosno pomoć je potrebna i onima kod kojih do sada nisam išao. Najčešće im je potrebna nabavka namirnica i lekova."

Arpad je završio elektrotehničku srednju školu. Deset godina je radio kao moler. Seoski poverenik postao je 2016. godine. Mnogi ga pitaju kako izdrži, jer nije lako stići do svakog, izvršiti najrazličitije zadatke, ali i ono što je verovatno najvažnije, obratiti se sa razumevanjem i strpljenjem onima koji ga svake sedmice očekuju.

„Nedeljno imam dva do tri sata za jednu osobu, i to treba tako da rasporedim da što više posla mogu da obavim, da što više uradimo. Šta bih rekao? Ne može to svako da radi, to je sigurno. Potrebno je mnogo ljubavi i razumevanja, da bi čovek obavljao ovaj posao."

Početkom godine bilo je reči o proširenju mreže seoskih poverenika uz podršku iz Mađarske, ali je epidemija korona virusa to za sada odložila.

seoski poverenici
Zrenjanin

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.

Ponovo radi bazen na obali Tise u Kanjiži

Nakon pauze od dve sedmice, ponovo je početkom nedelje otvoren bazen pored Tise. Sve je više posetilaca koji dolaze da se rashlade, iskoriste dobro vreme, prijatnu vodi i uređeni deo.