Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Svečano otvorena renovirana zgrada Internata školskih sestara naše Gospe

2020.06.11
21:58
2020.06.11
22:04
Forrás
Pannon RTV
U Zrenjaninu je otvoren Internat školskih sestara naše Gospe, u potpunosti obnovljen sredstvima iz Mađarske.
Pannon RTV

U zgradu će se preseliti Katolički internat za devojke „Satmari Karolina". Predviđa se da će to biti i centar društvenog života Mađara u Centralnom Banatu. Mađarska vlada je obezbedila 1,2 milijarde forinti za renoviranje i opremanje zgrade.

Siromašne školske sestre, nazvane po Gospi, radile su u Zrenjaninu od 1880. do 1944. godine. Posle Drugog svetskog rata, zgrada je nacionalizovana. U njoj je bila vojna bolnica, sirotište i dve srednje škole. Nakon restitucije, oronula zgrada je prešla u vlasništvo Zrenjaninske biskupije.

Prilikom otvaranja zgrade, traku su presekli Laslo Kever, predsednik mađarskog parlamenta i Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. Zahvaljujući podršci mađarske vlade, obnova je izvršena u skladu sa zahtevima vremena, ali istovremeno su pokušali da uvaže i aspekte zaštite spomenika.

Pannon RTV

Zgradu je u ime Zrenjaninske Biskupije blagoslovio župnik Robert Pašćik, koji je tom prilikom održao i prigodnu molitvu.

„Mi učimo i radimo kako bi nastavili kreativni rad Boga. Ovo delo, koja je sada stvoreno nam zaista pomaže u tome da budemo partneri u stvaranju. Kreatori ovog dela su Školske sestre naše Gospe, i svako ko je bilo šta učinio u ovom poslu, postao je saradnik Boga."

Laslo Kever, predsednik mađarskog parlamenta je izjavio da je u više od 160 godina dugoj istoriji ovog reda u Mađarskoj, uključena i hiljadugodišnja hrišćanska i mađarska sudbina u  Karpatskom basenu i obnova uz Božju milost.

„Kada smo 2015.godine, sa predsednikom Pastorom i njegovim saradnicima obišli zgradu koja je čekala renoviranje, svi smo osetili da je vreme mađarske obnove stiglo i u Vojvodinu, od Subotice do Zrenjanina, i od Doroslova do Vojlovice. Nakon jednog teškog dvadesetog veka, naša Gospa - na čiju je zaštitu je naš kralj Sveti Stefan, 1038. godine ponudio kraljevstvo i narod Mađara – nas je pogledala i opet nam je pružila pomoć, nama, današnjim Mađarima."

Pannon RTV

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je rekao da je zadatak tog tela da ujedini zajednicu i ojača Mađare u njihovoj veri, maternjem jeziku, znanju i kulturi. U svom svečanom govoru on se zahvalio sestrama.

„Zahvaljujemo se na blagoslovljenom radu, koji Školske sestre naše Gospe radile na ovim prostorima, počevši od Vršca, a zatim i ovde u Zrenjaninu, popunjavajući banatski krajolik sa verom, hrišćanstvom, vrednostima, ljudskim i ženskim znanjem i ljubavlju, jer ta vrednost koju vi predstavljate, biće od presudnog značaja i za nas i za budućnost."

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je u svom govoru istakao da su Školske sestre naše Gospe 1880.godine došle u banatski grad da preko njih upoznamo naše sposobnosti i da satnamo za šta smo sposobni.

„Njihova priča je povezana sa sudbinom ovdašnjih Mađara. Njihova izdržljivost jača, uzdiže i ispunjavaja izdržljivost ovdašnjih Mađara. Nekada i uz pomoć čuda, ali najčešće preko mađarskog jedinstva. Ja sada, u ovom svečanom trenutku, želim da se zahvalim svima, sa kojima smo u zajedništvu mogli da doživimo ovaj dan."

Zahvaljujući Internatu za dečake "Emaus" u Mužlji i Internatu za devojke u Zrenjaninu, u tom gradu se svake godine otvaraju mađarski razredi u četiri srednje škole.

Zrenjanin
Internat
otvoren
SMV

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.