Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Svečanost osvećenja hleba u Keviju

2021.08.01
20:05
Forrás
Pannon RTV
Blagoslovljen je novi hleb u Keviju.

Proslava blagoslova novog hleba ima dugu tradiciju u životu porodice Lošonc. Majka i ćerka zajedno su učestvovale u kulturnom programu Praznika osvećenja hleba.

Eva Lošonc, Bogaraš: “Prenošenje tradicije nam je važno jer su to prelepi običaji. Ovako su naši roditelji, bake i deke odrasli u sasvim drugom svetu i veoma je važno da današnja generacija to zna i upozna kako je bilo odrastati u tom svetu.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Organizatori su pripremili bogat program, nastupilo je više vojvođanskih kulturnih ansambala.

Predsednik KUD “Ištvan Mora” Atila Perpauer: “Kulturno društvo “Ištvan Mora” 29. put organizuje Praznik hleba u Keviju. Smatramo važnim, jer je to naš stari običaj, ne samo 29.put, jer su naši preci slavili ovaj praznik od davnina. Smatramo da je važno ponovo pokrenuti zajednicu, da okupimo ljude da slave, jer je to drevni koren naše religije i narodne kulture.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Tradicija duga skoro 30 godina jedna je od najvećih proslava u selu. Događaj je krunisan misom i osvećenjem hleba.

Rudolf Cegledi, gradonačelnik Sente: “Veoma je važno da očuvamo svoju tradiciju i u malim sredinama, jer čuvajući tradiciju možemo zadržati svoj identitet i nacionalnu pripadnost. Za opštinu Senta veoma je važno da pomognemo i malim zajednicama i udruženjima u malim zajednicama.”

Svečanost je najveći događaj u selu. Organizatori svake godine pripremaju bogat program.

Kevi
osvećenje novog hleba

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.