Ugrás a tartalomra

SVM predao osam amandmana na Zakon o dualnom obrazovanju

2017.10.25
18:15
Forrás
Pannon RTV
Izmene zakona vezane za obrazovanje, odnosno zakon o dualnom obrazovanju je na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.

Vlada, odnosno Parlament nastoje da usaglase sistemske zakone vezane za obrazovanje, izjavio je Arpad Fremond, za Panon RTV. Republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara kaže da su na predlog zakona predali ukupno osam amandmana, koji se mogu svrstati u tri grupe. Do kraja nedelje biće poznat stav o ovom pitanju, a naredne sedmice bi izglasavanje zakona moglo da dođe na red, dodao je Arpad Fremond.

„U prvu grupu amandmana spadaju oni koji se odnose na jačanje nadležnosti manjinskih nacionalnih saveta. Ovde bi u prvom redu, želeli da  nacionalni saveti dalje mogu da pregledaju, daju svoje mišljenje i saglasnost na vaspitne programe. U tom smislu smo dali i amandmane. Druga grupa sadrži poboljšanja koja bi bila važna iz ugla izbora zanimanja. Dakle, ukoliko se neko ne izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti, želimo onda da konstatujemo na kom jeziku je završio školovanje jer se iz toga može zaključiti da li neki jezik govori ili ne, i to bi se moglo pratiti u obrazovnom procesu. U treću grupu amandmana spadaju oni koji štite obrazovanje na maternjem jeziku" kaže Arpad Fremond, republički poslanik.

SVM
zakon
dualno obrazovanje
amandman
Arpad Fremond
vlada
parlament
republički
poslanik

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.