Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Svrbe vas oči, kijete, curi vam nos?

2020.08.19
17:22
2020.08.19
17:27
Forrás
Pannon RTV
Ovo su uobičajeni simptomi alergije na ambroziju. Polen ovog korova je trenutno u vazduhu prisutan u velikoj koncentraciji.

Kijanje, curenje iz nosa, svrabež u očima i suze - ovi simptomi su sigurno poznati ljudima koji su alergični na ambroziju. Cvetanje ovog korova otežava život mnogim ljudima širom sveta. Koncentracija polena ove biljke je ovih dana visoka, tako da osetljivi ljudi uočavaju simptome.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Sezona ambrozije je uveliko u toku širom Vojvodine. U ovom periodu polen ovog korova otežava život mnogim ljudima. Mogu se javiti neprijatni alergijski simptomi, kao što je kijanje, curenje iz nosa, svrabež u očima i suzenje.

Reka Horvat iz Subotice već godinama pati od alergije na ambroziju. Kaže da veoma teško prolazi kroz ovaj period.

„- Curenje iz nosa, svrbe me oči, uglavnom to. I kijanje, kijem baš mnogo.

- Čime tretiraš? Da li uopšte tretiraš nečim?

- Da, uzimam razne kapi i, ako je potrebno, lekove."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ambrozija se pojavljuje uglavnom pored puta, na polju, ali je ima u izobilju i u zapuštenim dvorištima i baštama. Od druge polovine jula do prvih mrazeva može prouzrokovati probleme alergičnim osobama. Lekovima se delimično mogu ublažiti neke od alergijskih reakcija - rekla je dr Margit Pajor, lekar opšte prakse. „Postoje takozvani antihistaminici, dakle lekovi protiv alergije, sa njihovim uzimanjem treba početi vrlo rano, barem deset dana pre nego što sezona cvetanja ambrozije zaista počne, i to baš zbog toga da spreče da se ovi simptomi pojave. Nakon što su se pojavili, međutim lokalno lečenje puno pomaže, i to u obliku kapi za oči, spreja za nos, kapi za nos."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Pored ambrozije, u vazduhu su velike i koncentracije koprive – navodi se u nedeljnom izveštaju Zavoda za javno zdravlje Subotice. Prisustvo polena ambrozije u vazduhu je izuzetno veliko, dok je kopriva na srednjem nivou, međutim i pored toga može izazvati simptome kod onih koji su na nju osetljivi. Ostale kulture, kao što su trava, bokvica, pelin i konoplja, trenutno imaju nizak nivo koncentracije polena, tako da one ne izazivaju glavobolje kod alergičnih osoba. Nadležni navode da je preporučljivo započeti preventivne tretmane na vreme, kako bi se izbegle jake alergijske reakcije.

alergija
ambrozija
simptomi

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.