Ugrás a tartalomra

Takmičenje recitatora “Lica iza stakla” u Feketiću

2023.09.23
14:36
2023.09.23
16:38
Forrás
Pannon RTV
U Feketiću je po trinaesti put održano takmičenje u recitovanju poezije i proze književnih prevoda pod nazivom "Lica iza stakla" u organizaciji Društva recitatora vojvođanskih Mađara.

Na prvom ovogodišnjem susretu recitatora poezije i proze su bile zastupljene sve starosne grupe, od učenika osnovnih škola do studenata.

Velika sala Spomen kuće “Janoš Banjai” u Feketiću je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Između ostalih, trideset i troje učenika i studenata na takmičenju je recitovalo pesme i čitalo prozu velikana engleske, francuske i nemačke književnosti.

Viola Terek, Feketić i Janka Hajvert, Feketić:

"- Izabrala sam pesmu, koju je napisao Žak Prever, pod nazivom “Kako naslikati pticu?” u prevodu Đerđa Vega."

"-Pesmu je napisao Alan Aleksander Milne i svidela mi se jer volim životinje i zove se “Pas i ja”, moja omiljena životinja je pas, pa sam zato izabrala pesmu ovakvog naslova."

Kinga Horvat iz Bečeja je već više puta učestvovala u ovom takmičenju, ove godine je nastupila sa pesmom o ljubavi kanadske spisateljice rođene u Indiji: „Takmičim se sa tekstom Rupi Kaur, za koji mislim da je bio jako dobar izbor za ovogodišnje takmičenje, jer ona je savremeni pisac, a meni se ova pesma stvarno sviđa.”

Takmičenje recitatora “Lica iza stakla” je važno jer kao nacionalna manjina upoznajemo svet sa svojim okruženjem na svom maternjem jeziku. Svrha manifestacije je upoznavanje književnog prevođenja i svetske književnosti, naglasio je Akoš Hajvert, predsednik Društva recitatora vojvođanskih Mađara: „Na ovom takmičenju se mora recitovati iz dela književnih prevoda, koji se inače ne mogu koristiti na drugim susretima, barem ne u našem regionu, ali smatramo vrlo važnim da se mladi bave i književnim prevodima, budući da su i književni prevodi sastavni deo univerzalne mađarske književnosti, štaviše, otvaraju prozor u svet, jer možemo samo na taj način da čitamo svetsku književnost, naravno, osim ako ne znamo druge jezike, ako naiđemo na književne prevode svetskih klasika."

Na susretu su svi učesnici dobili ocene žirija sastavljneog od glumaca, a dodeljena su im i mesta. “Lica iza stakla” je predkvalifikacija u recitovanju za nacionalni Susreta recitatora poezije i proze pod nazivom “Mikloš Radnoti” u Mađarskoj, koji se svake dve godine organizuje u Đeru.

recitatori
Feketić

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.