Ugrás a tartalomra

Temeljno orezivanje, bogat rod

2024.02.15
17:52
2024.02.16
16:11
Forrás
Pannon RTV
Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Prijatno rano proleće u južnoj Bačkoj odlično se pokazalo za orezivanje vinograda. Smireno se odvijao rad i u vinogradu Floriana Novaka u Temerinu. Čini se da više ne treba brinuti od štete od mraza, a još nije krenulo kruženje sokova, tako je temperatura od 10 stepeni bila idealna za orezivanje čokota. Vinogradi se inače orezuju nekoliko puta godišnje.

„Orezujemo u zavisnosti od načina uzgoja, ukoliko imamo ovakav, kao što vidimo u pozadini, sistem u vidu špalira, onda postoje načini orezivanja, što ograničava načine rezidbe, ali i onda je moguće raditi na više načina. I onda kako dozvoli sama loza i osnovni princip po kojem ovde orezujemo, ali naravno čokot može da se oreže i ovako i onako i svaki način će biti dobar. Dakle, ne možemo da napravimo veliku grešku, ali znalački treba orezivati, poznavati osnove.“

U vinogradima na obroncima Fruške gore prvo orezuju domaće sorte, tako je i u vinogradu Mrđanin. U njihovom podrumu sazreva više od 10 hiljada litara vina i čeka kupce, kojih je sve više – konzumacija vina u Srbiji upravo doživaljava renesansu. Prošlogodišnje mlado belo vino fruškogorski vinari ocenjuju kao srednjeg kvaliteta, dok se od lanjskog crvenog grožđa nadaju izuzetnim vinima.

„Bela vina koja se prodaju mlada, sveža, ona su već u prodaji, njih bih ocenio sa nekom trojkom, prosečna godina. Što se tiče crvenih vina, moramo da sačekamo sigurno nekoliko godina, sada sledi proces odležavanja, starenja vina u drvenim buradima, zavisi ko se kako opredeli za starenje tih vina. U narednih dve, tri, četiri godine govorićemo o njima, ali smatram da sada, posmatrajući iz ovog ugla, u njima je ogroman potencijal“ kaže Aleksandar Mrđanin.

Prema mišljenju vinara i vinogradara početak ove godine već nije pogodovao grožđu jer je malo padavina palo na čokote, a ni zima nije bila jaka, zbog toga je rano trebalo započeti zaštitu od bolesti.

vino
loza
Vinogradar
Temerin
grožđe

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.