Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Terminal za LNG gas u Aleksandropolisu je nova energetska kapija

2022.05.03
17:16
Forrás
Pannon RTV
U Grčkoj su počeli radovi na izgradnji novog terminala za tečni prirodni gas.

Plan je da ova investicija smanji zavisnost od ruskog gasa država Balkana i juga Evrope. Događaju je prisustvovao i Aleksandar Vučić. Predsednik srpske države razgovarao je o evropskoj perspektivi Beograda sa Šarlom Mišelom, predsednikom Saveta Evrope, kao i sa Kirijakosom Micotakisom, premijerom Grčke.

Prema planovima ova investicija treba da smanji zavisnost od ruskog gasa država juga i Balkana. Projekat donosi nove izvore i pravce snabdevanja gasom i povećava sigurnost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama regiona. Gradi se savremeni terminal sa najnovijom tehnologijom za prihvat prirodnog tečnog gasa, njegovo skladištenje i dalji transport. U pitanju je plutajuća jedinica, koja u sebi sadrži podmorski i kopneni gasovod, kroz koji je moguće zemni gas transportovati u grčki nacionalni gasovod a odatle do krajnjeg korisnika. Novi terminal imaće mogućnost i da se priključi kroz druge gasne sisteme, koji funkcionišu u tom regionu.

Izgradnja terminala u velikoj meri će doprineti smanjenju zavisnosti od ruskog gasa regiona jugostične Evrope – rekao je povodom početka ovih radova Šarl Mišel. Predsednik Evropskog saveta smatra da je cilj postizanje energetske nezavisnosti. Sa prijateljima na zapadnom Balkanu gradimo zajedničku budućnost, dodao je političar: „Rusko-ukrajinski rat ubrzava naše delovanje. Trenutak istine se potvrđuje i za Evropsku uniju. Potrebno je da izgradimo suverenitet Evrope. Moramo postati taktičniji i ujedinjeni na polju energetske nezavisnosti. Svima je već jasno da je ovo to što i vi i mi činimo, zajednički.“

Tanjug/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Projekat u Aleksandropolisu je nova energetska kapija i novi svetionik koji šalje dvostruku poruku, i sa njegovim završetkom uskoro ćemo se osloboditi od gasa koji stiže iz ruskih izvora i naše države mogu da imaju zajedničku ulogu na novoj energetskoj mapi – rekao je na događaju Kirijakos Micotakis, premijer Grčke.

Kiril Petkov, premijer Bugarske govorio je istorijskim danima za Grčku i Bugarsku jer su načinjeni važni koraci u interesu energetske nezavisnosti dve države. Ovo nije samo energetski projekat. Ovo će promeniti energetsku mapu Evrope – rekao je Petkov. Događaju je prisustvovao i Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije.

Tanjug/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

LNG, odnosno izgradnja terminala za prirodni tečni gas je važan događaj za čitav region i za čitav Balkan – rekao je Aleksandar Vučić. Predsednik srpske države je naglasio da smo zahvalni i da smo spremni za preuzimanje velikih količina gasa u budućnosti: „Potrebno je da povežemo naša gasna postrojenja. Mi smo već počeli da gradimo gasovod između Bugarske i Srbije i uvereni smo da će i naši prijatelji Bugari da okončaju posao sa druge strane granice. Tada će biti moguće da prirodni tečni gas u odgovarajućoj količini stigne i u našu zemlju.“

Predsednik Srbije je rekao da je zahvalan Evropskoj uniji jer je izgradnja toka u Srbiji najvećim delom finansirana iz EU izvora. Važno je da se uz pomoć EU poboljša životni standard građana i da savladamo sve izazove – naglasio je Aleksandar Vučić.

gas
LNG
Aleksandar Vučić

Najnovije

11:06

Advent bez granica

Sala pozorišta u Adi bila je u potpuno popunjena za Adventski dobrotvorni koncert glumice-pevačice Nore Feher. Ova manifestacija već nekoliko godina unazada ulepšava vreme isčekivanja praznika u selu.
12:18, Frissítve: 18:06

Adventski vašar u Kanjiži

U Kanjiži, na gradskom trgu, je počeo u petak poslepodne dvodnevni adventski vašar obogaćen božićnom muzikom, ukrasima i mirisima. Organizatori su pripremili bogati i šaroliki program za sve uzraste.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.