Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szerbia Belügyminisztériuma

Tokom praznika – brže preko granice

2019-11-04
20:52
2019-11-04
20:58
Forrás
Pannon RTV
Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, Nebojša Stefanović i Šandor Pinter razgovarali su danas su u Novom Sadu o bržem protoku na graničnim prelazima između dve zemlje.

Između 15. decembra i 15. januara, u vreme velikih praznika, kako bi se izbegle već uobičajene gužve, na mađarsko-srpskoj granici biće primenjivana minimalna granična kontrola. Cilj je da putnici brže i efikasnije pređu granicu. Dvojica ministara danas su u Novom Sadu potpisala sporazum o ovom rešenju. Nakon susreta, ministar Stefanović je rekao da će procedura učiniti bržom prelazak preko granice. Ministar unutrašnjih poslova Srbije je rekao: „Složili smo se oko takvih rešenja koja na duži rok mogu da ubrzaju saobraćaj na granici. Proširenjem prelaza, odnosno uz pomoć novih tehnologijam možemo da olakšamo da veći broj putnika za kratko vreme pređe preko granice."

Lakši i brži prelazak granice nije bitan samo gostujućim radnicima, ili onima koji često prelaze granicu, već je važan i iz ugla turizma. Šandor Pinter, mađarski ministar unutrašnjih poslova je naglasio: „Prelazak preko granica je sve brži. To ima pozitivnog uticaja na turizam i ekonomiju. Naš sledeći cilje je da olakšamo i saobraćaj teretnih vozila."

Dva ministra razgovarala su i o pitanju zaustavljanja ilegalne migracije, odnosno o važnosti saradnje dve policije. U cilju postizanja boljih rezultata planiraju i zajedničku obuku za sprečavanje krijumčarenja narkotika. Na mađarsko-srpskoj granici u poslednje vreme ne samo u doba praznika i u vreme vikenda, nego i tokom uobičajenih radnih dana često je povećan saobraćaj. Nije retkost da je potrebno satima čekati na granici. U vreme božinih praznika formiraju se kolone u kojima se čeka između četiri i šest časova, tako da ima prostora za ubrzanje rada pograničnih službi.

graničnim prelazi
M

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije