Ugrás a tartalomra

Tri decenije za mađarstvo u Sarajevu

2023.09.24
14:29
2023.09.24
17:14
Forrás
Pannon RTV
Koncertom narodne muzike, izložbom i uručenjem diploma završen je niz manifestacija Mađarskog udruženja građana Sarajevo, koja obeležava tri decenije postojanja.

Na svečanost održanu u Bosanskom kulturnom centru došli su gosti iz gotovo čitave Karpatske nizije.

Mađarsko udruženje građana HUM osnovano je 1993. godine tokom rata, prvenstveno da bi pomogli ovdašnjim Mađarima. Od tada je mala zajednica koja živi u dijaspori postavila sebi cilj očuvanja mađarstva i njegove tradicije.  

Mađarskim zajednicama koje žive u dijaspori pomaže i Državni sekretarijat za nacionalnu politiku. Stipendisti programa „Čoma Kereši” kontinuirano nastoje da neguju mađarsku tradiciju i podučavaju mlađe generacije.

Tinde Varadi, stipendista programa “Šandor Čoma Kereši”: “Uspevamo da proslavimo svaki državni praznik sa mađarskom zajednicom u Sarajevu – 23. oktobar, 15. mart i 4. jun. Uvek pripremamo neku vrstu programa koji će uključiti i decu i mlade i starije.”   

Organizatori su pripremili i muzički program. Između ostalih, nastupio je bend Iskaba iz Baje, koji je prvi put posetio bosanskohercegovačku prestonicu.

Oršolja Leks, pevačica benda Iskaba, Baja, Mađarska: “Velika je čast za sve nas što možemo da izađemo van naših granica da sviramo Mađarima koji ovde žive, mađarsku muziku kakvu mi volimo. Nažalost, prilike za to su retke, mada dečaci češće idu, jer prate plesne grupe, a sa njima dosta često odlaze u inostranstvo, ali kod Mađara u dijaspori mislim ređe. Na inostrane festivale da i to je veoma dobar osećaj za sve nas, potpuno drugačiji osećaj od sviranje kod kuće.”

U obeležavanju jubileja učestvovali su i članovi mađarske zajednice u Banja Luci, koji uređuju dvojezični časopis bosanskih Mađara Novi doboš. List koji izlazi jednom godišnje izveštava o svim događajima koji su bili važni za nas i Mađarsko udruženje građana u Sarajevu, jer je reč o zajedničkom izdanju.

Iren Milivojević, predsednica Udruženja Mađar So, Banja Luka: “Sada objavljujemo 17. broj. U časopisu izveštavamo o našem radu i kulturnim dešvanjima, a takođe zajedno obeležavamo revoluciju iz 1956. godine, koju uvek radimo na drugoj lokaciji, to je ujedno i putovanje i tako zajedno proslavljamo.”

U početku je cilj udruženja bio da se Mađari u teškoj situaciji u ratom zahvaćenom području ujedine i jedni drugima pružaju humanitarnu pomoć. Kasnije su se promenili i ciljevi i obim aktivnosti.

Irma Muratović, predsednica Mađarskog udruženja građana Sarajevo: “Sve je to bilo važno i neposredno nakon rata, ali krajem devedesetih već nismo promenili ime, skraćenica znači humanitarno mađarso udruženje. Promenili smo samo ono čime se najviše bavimo, a to nije ništa drugo nego da se nastavi mađarski kulturni život i da se to probudi u deci, a to je bilo najvažnije.”

Tokom večeri uručene su zahvalnice onim licima i institucijama koji su godinama pomagali i podržavali rad udruženja.

mađarstvo
Sarajevo
Mađarsko udruženje građana

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.