Ugrás a tartalomra

Trilateralni sastanak Srbije, Mađarske i UAE

2023.09.29
17:58
2023.09.29
18:04
Forrás
Pannon RTV
Cilj ovog trilateralnog sastanka je bio da se predstavi srpsko-mađarska ekonomska saradnja predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Danas se u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata.  Mađarski premijer i predsednik Srbije sastali su se sa šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom, princom prestolonaslednikom Abu Dabija. Tema je bila privredna saradnja.

Imali su odličan i sadržajan sastanak sa prijateljima koje su upoznali i sa najnovijim događanjima na Kosovu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka. Dodao je da su se u glavnom gradu Srbije najviše sastali u vezi sa inicijativom za stvaranje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Razgovarali smo o mogućnosti osnivanja zajedničke kompanije na području uzgoja stoke, posebno u području ovčarstva i govedarstva. Svima nam je smanjen stočni fond. Takođe je potrebno razvijati poljoprivrednu infrastrukturu. Kapaciteti sistema za navodnjavanje su samo 5-6 posto. Razgovaralo se i o osnivanju zajedničkih naftnih kompanija, te o ulaganjima u novu energetsku infrastrukturu."

Cilj trilateralnog sastanka je bio da se predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavi srpsko-mađarska privredna saradnja, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. „Srpsko-mađarska politička i ekonomska saradnja je bliska. Posebno je uspešna privredna saradnja. Jedna država je u Evropskoj uniji, druga nije. To nije nedostatak, ima i mogućnosti, a zemlja koja traži investicione prilike u svetu teško da bi mogla pronaći povoljnije političko i privredno okruženje. Mapiranje i prezentacija tih mogućnosti, infrastrukture, trgovine, kako je rekao i predsednik Srbije, upravo to se dogodilo danas rano poslepodne.”

Viktor Orban i Aleksandar Vučić su takođe tokom dana učestvovali i na bilateralnom susretu. Na ovom sastanku se razgovaralo o migrantskom pitanju, rasmatrala su se i pitanja proširenja Evropske unije. Mađarska je bila zagovornik dijaloga u svim sukobima, istakao je Viktor Orban. Mađarski premijer je istakao da se sukobi mogu rešiti dijalogom, te da Mađarska ne podržava bilo kakve sankcije protiv bilo koje države.

Viktor Orban

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.