Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tara Radovanović

Trogodišnji ugovor za gas – ali se još ne zna cena

2022.05.29
17:12
2022.05.29
18:18
Forrás
Pannon RTV
Srbija i Rusija potpisaće sporazum o trogodišnjem snabdevanju gasom po povoljnoj ceni – dogovorili u telefonskom razgovoru Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Vladimir Putin, predsednik Rusije.

Strane su još prošlog novembra dogovorile da će u narednih šest meseci cena ruskog gasa biti 270 dolara, odnosno da će ostati nepromenjena. Dosadašnji sporazum o isporuci ruskog gasa ističe 31. maja. Rusija i dalje bez prekida isporučuje zemni gas Srbiji, potvrdio je danas Kremlj u saopštenju nakon sporazuma. Predsednik Srbije je rekao i da je sa predsednikom Rusije razgovarao i o izgradnji još jednog skladišta gasa u Srbiji. Dalje, podsetio je i na to Srbija u međuvremenu, u naredne dve-tri godine, u Mađarskoj može da uskladišti 500 miliona kubnih metara gasa.  Cena ruskog gasa prema mišljenju predsednika Srbije kretaće se između 310 i 408 dolara za kubni metar.

„Ako smem to da kažem, i ako sve ovo realizujemo iz dogovora koji smo napravili sa predsednikom Putinom, mi ćemo imati po tom pitanju snabdevanja gasa, sigurnu zimu. U zavisnosti dodatnih razgovora sa „Gaspromom" moći ćemo tačno da vam kažem koliko će nas prosečan kubni metar koštati, ali u svakom slučaju kada ovo izračunate, to je u ovom trenutku, gotovo tri puta manje nego što će zimi to biti i do 10 do 12 puta manje nešto što će da plaćaju svi ostali u Evropi."

Aleksandar Vučić
gas
Rusija

Slične vesti

Najnovije

16:46, Frissítve: 17:28

Božićna atmosfera u Somboru

Po drugi put je organizovan adventski prodajni vašar na kojem su, u velikoj sali Hrvatskog kulturno-umetničkog društva „vladimir Nazor" izloženi radovi lokalnih kulturnih društava.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.