Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Trpeza za pravoslavno Badnje veče

2018-01-06
18:25
Forrás
RTV Pannon
Strogi post mnogi poštuju.

Pravoslavni vernici 7. januara proslavljaju rođenje Isusa Hrista, Božić. Dan koji mu prethodi bogat je tradicijom i verovanjima, naročito u seoskim sredinama. Badnje veče slovi za praznik ljubavi i porodice.

U porodicama pravoslavne veroispovesti za vreme praznika kuća se osvešta tamjanom i molitvama proteravaju bolesti i zle sile, tek nakon toga počinju pripreme.

Na Badnji dan pravoslavni vernici poštuju strogi post. Porodica Grumić u Budisavi pridržava se starih običaja, tako se priprema za rođenje Isusa. “Danas je na trpezi samo posno jelo, samo da podsetim kod pravoslavaca božićni post traje 40 dana. Tako i danas postimo, voće, povrće, žitarice, med, koštunjavo voće i riba se jede” – rekla je Vesna Grumić.

Na Badnji dan se priprema božićni kolač sa orasima, takozvana česnica. Vernici smatraju da česnica ima moć  očuvanja zdravlja. “U Bačkoj se tradicionalno spremaju pite od tankih kora punjene seckanim i mlevenim orasima, suvim grožđem i medom. Ovo je osnova za kolače, bez obzira u kom su obliku, kao hleb, kolač ili pita. U česnicu se sakrije novčić  koji po verovanju nalazaču donosi sreću i zdravlje.”

Muškarci takođe imaju svoju ulogu u prazničnim pripremama. Oni pripremaju grane hrasta za potpalu, što ima poseban značaj. “Nekada, uglavnom na selu, rano ujutru sekli su se badnjaci u šumi, koji su se ložili za Badnje veče. Sada u  modernim vremenima badnjaci se kupuju na pijaci i simbolično se unose u kuću i tako slavi ovaj dan” – priča Zdravko Grumić.

Badnje veče je porodični praznik kada se ne ide u goste, po verovanjima ništa se ne iznosi iz kuće da porodica ne bi pretrpela gubitke.

Badnje veče
pravoslavci
post

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije