Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Tužno sećanje na Hladne dane u Novom Sadu

2019.01.23
20:20
2019.01.23
20:27
Forrás
Pannon RTV
Brojni politički lideri i građani okupili su se na komemoraciji zločina počinjenog pre 77 godina.
Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Tokom Drugog svetskog rata, 1942 godine su mađarske vojne grupe izvršile masovno ubistvo na etničkoj bazi, ubijeno je oko 4 hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja. Kod spomenika "Porodica" okupljenima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekavši da je to bilo masovno ubistvo kakvo civilizacija ne pamti. "I zato su ovaj januarski muk i ova ledena tišina Dunava i ovo sećanje na najtužnije dane u istoriji Novog Sada poruka da nikad nećemo zaboraviti i da nećemo dozvoliti da više i jedna stranica istorije našeg grada bude obeležena crnim florom zbog nečije mržnje" – naglasio je Vučević.

Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Glavni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Izak Azriel je kazao: "Okupili smo se ovde, na ovom novosadskom školskom času da se podsetimo lekcije koja se nikada ne zatvara. Ne pripada onim lekcijama za koje kažemo - naučili smo ih. Zapamtili smo ih iz prostog razloga što život uvek satka situacije u kojima nas stavi pred ispit, da vidi da li smo naučili tu lekciju dobro".

Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Vladika bački Irinej je izajvio: "Negde se od onog vremena pre 77 godina do danas svakodnevno dešavaju tragedije poput novosadske racije. U raznim izdanjima, ali na žalost sa istom suštinom. Zato mislim da treba da se molimo i činimo sve što do nas stoji, da se to ne ponovi, ali i da prestane već jedanput u svetu u kojem živimo.”

Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Položeni su venci žrtvama racije. U ime građana Novog Sada gradonačelnik Miloš Vučević, pokrajine Vojvodine predsednik vlade Igor Mirović, pokrajinske skupštine predsednik Ištvan Pastor, Republike Mađarske ambasador u Beogradu Atila Pinter, dok su cveće položili i predstavnici jevrejske i romske zajednice.

Hortijev režim je 1943 pozvao na odgovornost počinioce zločina u šajkaškoj regiji, a nakon završetka Drugog svetskog rata je Budimpešta predala glavnog optuženog koji je zbog ratnih zločina kažnjen smrtnom kaznom. U zimu 1944-45 su tokom jugoslovenske vojne uprave bez suđenja partizani izvršili odmazdu u Vojvodini, kada su žrtve bili ne samo Mađari, već i Srbi drugačijih uverenja, te vojvođanske Švabe. Godine 2013 su predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader zajedno pognuli glave pre spomenikom žrtvama dvaju naroda u Čurugu, u znak istorijskog pomirenja. Pre toga je predsednik Mađarske u skupštini Srbije zatražio oprost za zločine počinjene od strane Mađara u Drugom svetskom ratu.

Novi Sad
Hladni dani
racija

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!