Ugrás a tartalomra

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

2022.11.26
14:19
2022.11.26
17:29
Forrás
Pannon RTV
Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.

Festival je započeo tradicionalnim svinjokoljem nakon čega je tovljenik i oprljen slamom. Nakon toga svaka ekipa je dobila osnovni materijal potreban za hurke i kobasice, koji se sastojao od pet kilograma mesa i pet kilograma iznutrica. Čim su dobili osnovni materijal ekipe su prionule na posao, svaka po već proverenom receptu.

„Koristimo samo domaće začine i dodajemo tajne priloge u njih. Na stolu je već posuda sa mešavinom, to je domaće proizvodnje, napravljena je od mangulice, svinje i sličnog” kaže Kristijan Žigmond, učesnik iz Kanjiže.

Pripremljeno jelo ove godine je ocenjivao četrnaestočlani žiri koji je – kako kažu – imao težak zadatak. S jedne strane zbog toga što je trebalo probati više od 100 jela, s druge strane pred njih su dospele ukusne hurke i kobasice među kojima je teško izabrati.

„Dobra hurka i dobra kobasica nose obeležje sredine. To znači da se u severnoj Bačkoj stavlja u njih samo so i biber, a Banaćani u hurke stavljaju još i selen i druge začine. Začinjavanje kobasice u severnoj Bačkoj se radi samo solju, dobrom crvenom paprikom, biberom, belim lukom, kimom. Kod Banaćana su isti ovi začini, ali sve ide bez paprike” kaže Andraš Varbai, predsednik žirija.

Festival već više godina ima velikog uspeha. Oni koji se nisu takmičili, takođe nisu ostali bez ukusnog zalogaja, jer su organizatori pripremili hiljadu porcija hurke i 9.000 porcija kobasica.

„Pošto je prijavljeno 117 ekipa, trebalo je zaklati 117 svinja, od iznutrica, ovde na preradu i za deljenje utrošeno je kompletno meso od 25 ili 26 komada svinja” kaže Čaba Boršoš, organizator.

Tokom čitavog dana posetioce je zabavljala muzika svadbarskih orkestara, a nastupiće i više estradnih zvezda. Koncert orkestra „Magna Cum Laude” započeće od 20.30 časova.

Adorjan
hurke i kobasice

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije