Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

U Bajmoku održan pomen na bitku kod Kaponje

2019.03.10
21:37
2019.03.10
21:47
Forrás
Pannon RTV
Položeni venci na spomenik i cveće na grob Pala Terekija, bajmočkog kantora koji je učestvovao u bici 1849. godine. Ove godine se obeležava 171 godina od revolucije i bitke za slobodu 1848/49. godine.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Pal Tereki je učestvovao u borbama za slobodu 1848/49. godine. Nakon bitke nastanio se u Bajmoku. U selu je 44 godine radio kao kantor i učitelj. Kod spomenika Pal Terekija tabla pominje onih osmoro Bajmočana koji su pouzdano učestvovali u događajima 1848/49. godine.

U Bajmoku, na groblju Paprenjača kod spomenika Pala Terekija, mešoviti hor „Buzavirag" Mađarskog kulturnog centra „Doža Đerđ" otpevao je „Himnu".

Pannon RTV/Csipak Edvin

Nakon osveštavanja spomenika i odavanja pošte bajmočkim borcima za slobodu, čule su se i vojničke pesme. Nakon svečanog pomena, osim rodbine, vence su postavili i predstavnici Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Mađarskog nacionalnog saveta, Kulturna zajednica vojvođanskih Mađara, bajmočki savet za negovanje tradicije i vere, kao i Mađarskog kulturnog centra „Doža Đerđ".

Poštovani heroji, počivajte u miru – rekla je Roži Kiš, praunuka Pala Terekija. „Svake godine izađemo ovamo, na ovaj dan, i do kraja saslušamo ovu veoma lepu ceremoniju koja nas raduje i čini ponosnima.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Nakon postavljanja venaca, pomen je nastavljen na mestu bitke kod Kaponje. Šimon Pap od detinjstva posećuje mesto na kojem se pre 170 godina odigrala bitka: „Sa osam godina, bio sam čerkez, od tada uvek ovamo dolazimo peške".

Poštujemo svoju prošlost i sećamo se heroja, istakla je u svom govoru Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Pre 170 godina jedna od poslednjih pobedničkih bitaka u borbi za slobodu bila je kod Kaponje – rekao je Balint Pastor, član predsedništva SVM-a. „Ovde su Suboticu branili vojnici i mislim da treba da se pomenemo svih heroja, posebno onda kada je naš napor krunisan uspehom. Mada je borba za slobodu na kraju propala, u narednim decenijama procvat tadašnje Mađarske donelo je herojstvo vojnika 48/49. godine.  Kompromis i period kasnije poznat kao doba srećnog mira doneli su takav privredni i kulturni procvat tadašnjoj Mađarskoj, a tako i našem kraju, iz kojeg se kasnije napajalo  još dugi niz decenija."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Nakon što je kapelan Laslo Hajdu osveštao spomenik, vence su postavili predstavnici lokalne samouprave grada Subotice, Mađarskog nacionalnog saveta, Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, SVM-a, Mađarskog pokreta, Kulturne zajednice vojvođanskih Mađara, Društva Nemaca Bačalmaša, kao i mesne zajednice Mišićevo i Bajmok.

pomen
Kaponja
bitka

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.