Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

U Bečeju održana interaktivna prezentacija o nasilju u školama

2023.06.02
12:25
2023.06.02
16:52
Forrás
Pannon RTV
Učenici Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ juče su u Spomen kući Tan u Bečeju predstavili interaktivnu prezentaciju o nasilju u školi u kojem su prikazani i oblici fizičkog, psihičkog, socijalnog i digitalnog nasilja.

Svoje mišljenje o toku događaja je mogla imati i učenička publika – baš kako to u životu zna da bude.

Štreberski učenik se našao u unakrsnoj vatri dvojice drugara iz razreda - ova uobičajena situacija je prikazana u nekoliko scena u četvrtak u interaktivnoj produkciji pozorišta Forum u Spomen kući Tan u Bečeju. Učesnici u prezentaciji su bili učenici Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ u Bečeju. Učenica osmog razreda Ana Fekete je personifikovala žrtvinu majku: „Sama predstava je rađena na taj način da smo pokušali da predstavimo nešto što je uobičajeno, što se može dogoditi mnogim ljudima, ali koliko znam, ovakva slična situacija se nikad nije dogodila bilo kome od učesnika. Probali smo nešto što svako može da doživi i da se pridruži."

Predstava Pozorišta Forum je nastala pod vodstvom Margarite Berček. Tokom poslepodneva, učenici iz nekoliko škola u Bečeju takođe su gledali produkciju i čak su mogli i da uzmu aktivnu ulogu u ovoj priči.

Margarita Berček, psiholog, OŠ „Zdravko Gložanski“, Bečej: „Deca su to shvatila iznenađujuće ozbiljno. Predstavljamo kompleksnu predstavu u kojoj su, osim seksualnog nasilja, prisutne sve ostale četiri vrste nasilja, fizičko, psihičko, socijalno i digitalno nasilje. Mnogo se bavimo digitalnim nasiljem, jer je ono sve prisutnije među decom.“

Pozorište Forum, je zajednički projekat Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ i Intelektualnog kruga braće Tan, po drugi put je nastao u sklopu programa tolerancije.

Laslo Bonifart, predsednik, Intelektualni krug braće Tan, Bečej: "Prva ideja je bila da se radi priča na temu porodičnog nasilja i hteli smo da to pokrenemo na jesen, ali nasilje u školama je postao mnogo veći problem zbog nedavnih tragičnih događaja, pa smo transformisali ceo program, kako bi ubrzali njegov završetak, da ga možemo predstaviti ove godine."

Prezentacija je, uz podršku Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, ovoga puta nastala na mađarskom jeziku, a tokom jeseni će biti predstavljena javnosti na srpskom jeziku.

Bečej
nasilje
škola

Slične vesti

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.