Ugrás a tartalomra

U Bečeju otvorena izložba slika od recikliranih materijala

2023.09.29
17:08
2023.09.29
17:18
Forrás
Pannon RTV
Povodom Svetskog dana bez ambalaže, autor ovih radova Zoltan Kiš, govorio je učenicima i o važnosti održivog načina života koji podrazumeva izbegavanje jednokratne ambalaže.

Karton i papir. Ovo su sirovine za slike koje zainteresovani mogu da pogledaju od petka u izložbenom prostoru Spomen kuće “Braća Tan” u Bečeju. Povodom Svetskog dana bez ambalaže otvorena je izložba radova Zoltana Kiša.

Zoltan Kiš, predsednik Udruženja građana “Eko-Bečej”: „Ako pogledamo u naše smeće, možemo da vidimo da je to s jedne strane kuhinjski otpad, a s druge strane ambalažni materijal. Kuhinjski otpad možemo sami kompostirati, ambalažu u kojoj kupujemo razne proizvode, mogli bismo da izbegnemo ako pri kupovini, na primer, jaja ponesemo svoj držač za jaja, ili ako kupujemo proizvode koje je potrebno meriti, za njih takođe možemo doneti svoju staklenu teglu ili papirnu kesu, tako da ne morate gomilati otpad kod kuće."

oltan Kiš je učenicima Ekonomsko - trgovinske škole i Osnovne škole “Šandor Petefi” u Bečeju govorio o važnosti održivog načina života koji podrazumeva izbegavanje jednokratne ambalaže. U Osnovnoj školi “Petefi Šandor” učenici su se puno bavili ovom temom.

Larisa Farkaš: "U školi, na primer, postoje dve kante za smeće u koje možemo da bacamo smeće, kao na košarkašku tablu, mnogo ljudi to koristi, pa je zbog toga manje smeća na školskom dvorištu, često sadimo biljke i vodimo računa o njima u baštama iza školskog dvorišta, a kad maturiramo, onda ne puštamo balone u vazduh već sadimo drveće."

Udruženja građana “Eko-Bečej” često održava radionice u ovoj školi, ali i profesori daju veliki doprinos kako bi učenici reciklirali otpad na razne načine.

Ivet Kišutcai: "Škola ima posebnu kantu u koju sakupljamo čepove, uvek je puna, a na likovnom od otpadnih materijala izrađujemo šešire za konkurse ili druge kreativne slike i slično."

Izložba Zoltana Kiša, se može pogledati u narednih mesec dana, realizovana je u okviru projekta pod nazivom “Svesno za našu okolinu” 2023 koji je podržan od strane Nacionalnog fonda za saradnju, izložba će biti predstavljena na nekoliko lokacija u Mađarskoj.

izložba
reciklaža
Zoltan Kiš
Larisa Farkaš

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.