Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

U Beogradu će biti prikazani filmovi iz zemalja Višegradske četvorke

2022.06.24
16:51
2022.06.24
17:33
Forrás
Pannon RTV
Svake večeri, od 23. do 26. juna, po jedna zemlja iz grupe V4 predstaviće jedno svoje filmsko ostvarenje, ljubiteljima bioskopa u glavnom gradu Srbije. Domaćin projekcije filmova biće Kulturni centar Beograda. Ulaz na projekcije je besplatan.

Na filmskom festivalu koji se organizuje po prvi put, zainteresovani mogu pogledati 4 ostvarenja. Filmovi se prikazuju sa srpskim titlovima.

Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda: „Mislim da je ono što ovaj festival čini jedinstvenim, jesu zvuci koji dolaze iz ovih filmova. Ovi filmovi predstavljaju stavove, imaju ideje, imaju poruke, navode gledaoca na razmišljanje. Takva treba da bude filmska umetnost u današnjici."

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Poljska predstavlja filmsku dramu iz 2021.godine pod nazivom „Bez tragova", koja prikazuje okrutnost komunističkog režima, Slovačka romantičnu komediju u srpsko-češko-slovačkoj koprodukciji pod nazivom „Previše lično", a Češka porodični film „Gamp - Pas koji je naučio ljude da žive".

Organizovanje filmskog festivala pokrenuo je „Collegium Hungaricum".

Klara Sentđerđi, direktorka "Collegium Hungaricum"-a, Beograd: „Prvi put smo se ovako okupili. Pozvala sam svoje kolege na jedan sastanak, pitala sam ih da li su voljni, da li žele da predstave jedan takav festival. Odmah su rekli da žele. U stvari, oni su sami birali filmove."

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Na filmskom festivalu će iz Mađarske biti prikazana romantična drama iz 2020.godine, pod nazivom „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme", u režiji Lili Horvat, koja priča priču o jednoj zaljubljenoj ženi, u čijoj glavi se mešaju stvarnosti i mašta.

Beograd
filmovi

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.