Ugrás a tartalomra

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

2023.09.30
09:49
2023.09.30
16:09
Forrás
Pannon RTV
Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Nakon prošlogodišnjeg drastičnog skoka zakupnina, ove godine je cena izdavanja stanova smanjena za 20 posto.

U Beogradu su se cene stanova u starogradnji i novoizgrađenih stanova prilično izjednačile, rekla je za Panon RTV agent za nekretnine Mirjana Todorović. U poslednje vreme najviše ljude zanima kupovina stanova u novogradnji, na primer, zato što pri kupovini prvog stana mogu da ostvare pravo na povrat PDV-a.

Mirjana Todorović, agent za nekretnine, Beograd: „U naselju Stari grad uglavnom se mogu kupiti stanovi stare gradnje. Trenutana cena stanova u ovom delu grada može da premaši cifru od 3000 evra po kvadratnom metru. Zainteresovanost je dosta velika, ali promet tamo nije toliko značajan. Prema našem iskustvu, puno je veći promet, na primer, u naselju Mirijevo, gde se stanovi prodaju po nešto nižoj ceni od 2.000 evra po kvadratu. Ovde se mogu naći novoizgrađeni stanovi po ceni od 1.900 do 2.000 evra sa PDV-om, tako da se i ovde može ostvariti povrat."

Stanarine su tokom prošle godine u prestonici Srbije skočile u nebo, prvenstveno zbog dolaska velikog broja ruskih državljana u Srbiju. Situacija se ove godine donekle smirila, zakupnine su pale 20 posto u odnosu na prošlogodišnje cene. Ali se u skorije vreme, ne primer, zbog inflacije ne može očekivati da će se cene vratiti na nivo na kojem su bile pre naglog skoka, rekao je beogradski agent za nekretnine. Naravno, cene zavise i od toga u kojem se delu grada stan nalazi. Zavisi od lokacije, na primer, kod prosečnog dvosobnog stana ta razlika se može kretati i do 500 evra.

“U poslednje vreme svi traže lep stan sa novim nameštajem. Kada je u pitanju centar Beograda, najatraktivnije ulice, u tom slučaju zakupnina stana može da dostigne i 1.000 evra, ili nešto više od toga, ali ne puno manje. Za isti stan, na primer, u Mirijevu, se teško može tražiti više od 450 evra."

Najskuplji stanovi u Srbiji nalaze se u Beogradu. Prestonicu Srbije na ovoj listi prati Novi Sad.

Beograd
kvadrat
stan
nekretnina
Mirjana Todorović

Najnovije

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.