Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Čoki obeleženo sećanje na kneza Ferenca Rakocija II

2020.09.06
13:54
2020.09.06
19:24
Forrás
Pannon RTV
U subotu popodne u Čoki je održano prisećanje na Ferenca Rakocija II. Prvobitno planirano za 27. mart obeležavanje je pomereno zbog epidemije, sada je organizovan svečani program i polaganje venaca.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Obeležavanje u Čoki otpočelo je povorkom koja je išla do biste Ferenca Rakocija II koja se nalazi u dvorištu crkve Svetog Trojstva. Spomenik u punoj veličini izrađen u drvetu podignut je 2014. godine. Na pomenu je Akoš Homolja, predsednik Udruženja mladih Saveza Rakoci govorio je istorijskoj ulozi Ferenca Rakocija II: „Za nas Mađare, za naše savremenike, ali i buduće mlade, on je primer koji jača naše zajedništvo, oličava neprekidnu borbu, opstanak mađarstva i svet o naciji."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Narodna skupština Mađara je 2015. godine. 27. mart proglasila za dan sećanja na Rakocija. Organizovanje pomena moralo je biti odloženo zbog epidemije, ali su organizatori u svakom slučaju želeli da se podsete na kneza.

„Nastojimo da negujemo ovu tradiciji, da je širimo i damo joj ton ovde u južnim krajevima i u Vojvodini. Dakle, da oživimo njegovu ličnost, i da mađarska zajednica, posebno mladi što bolje upoznaju njegovu biografiju" rekao je Sabolč Siveri, predsednik Mađarskog kulturnog društva „Rakoci Ferenc II".

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nakon polaganja venaca na spomenik, obeležavanje je popodne nastavljeno izložbom i svečanim kulturnim programom.

Čoka
sećanje
Ferenc Rakoci
polaganje
venac
knez
spomenik

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.