Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

U Hajdukovu 11 dobrovoljnih davalaca krvi

2023.02.08
13:43
2023.02.08
16:15
Forrás
Panon RTV
U Hajdukovu je Crveni krst u saradnji sa Odeljenjem za transfuziju Opšte bolnice Subotica održao akciju dobrovoljnog davanja krvi. U lokalnom Domu zdravlja krv je dalo 11 osoba.

Jedan dobrovoljni davalac jednim davanjem krvi može dati 450 mililitara krvi i na taj način pomogne troje ljudi. Od prikupljene krvi se izrađuje krvna plazma, koncentrat crvenih krvnih zrnaca i trombocita. Dobrovoljno davanje krvi je blagotvorno i za onoga koji daje krv.

Debora Salma iz Bačkih Vinograda je dobrovoljno dala krv nekoliko puta. Naglasila je kako je to za nju sitnica, ali nekom drugom može značiti puno.

Nandor Kereši iz Palića takođe je dobrovoljni davalac krvi kako bi pomogao drugima.

Svaka zdrava osoba može biti dobrovoljni davalac krvi. Jedini uslov je da je stariji od 18 godina, ali da još nema 65 godina i da mu je težina veća od 50 kilograma. U mesnoj zajednici Hajdukovo Crveni krst tri puta godišnje organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Odeljenjem za transfuziju Opšte bolnice Subotica. Nadležni su rekli da je zaliha rezervi krvi u severnobačkom okrugu trenutno prihvatljiva.

Nevena Lukić, saradnica organizacije Crvenog krsta Subotica je objasnila o čemu bi trebali da vode računa dobrovoljni davaoci krvi: „Na dan davanja krvi i dan pre je potrebno da se dobrovoljni davalac krvi odmori, da jede laganu hranu i puno pije tečnosti na dan davanja krvi. Nakon davanja krvi, od nas će dobiti doručak i taj dan treba da se odmara, nije preporučljivo da se rade teški fizički poslovi. Važno je reći da ako je dobrovoljni davalac krvi uzimao antibiotike, onda ne bi trebao da daje krv sedam dana, dok kardiopirin, aspirin ili brufen nemaju kontraindikacija. Dakle, oni mogu da daju krv i kada konzumiraju te lekove, ali to se mora reći doktoru na lekarskom pregledu."

Sledeću akciju dobrovoljnog davanja krvi Crveni krst će organizovati u petak od 7.30 do 09.30 sati u Mađarskoj predškolskoj ustanovi i vežbaoni „Vackor“ u Subotici.

Hajdukovo
davanje krvi

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.