Ugrás a tartalomra

U Kanjiži posađeno 130 mladica hrasta

2024.02.27
14:51
2024.02.27
16:12
Forrás
Pannon RTV
Drveće je posađeno na prostoru duž buduće obilaznice.

U izbušene rupe postavljen je kompost, a mlade sadnice su nakon postavljanja u zemlju obezbedili zaštitnom mrežom kako stabla ne bi oštetile divlje životinje.

„Želimo da poboljšamo svoje okruženje, jer ako pogledamo okolo nije lep prizor ovaj veliki goli prostor. Duva vetar, nema ničega da ga zaustavi i ovaj vetar vodi ka eroziji. Drveće osim toga prečišćava i vazduh, i nama je interes da imamo što čistiji vazduh, odnosno da nam okruženje bude što lepše“ kaže Balaž Kelemen, učenik Poljoprivredno – tehničkog školskog centra „Besedeš Jožef“ iz Kanjiže.

Drveće je odnegovano na školskom gazdinstvu. U akciji sadnje drveća učestvovali su učenici kojima je to bio deo prakse jer đaci Poljoprivredno – tehničkog školskog centra učestvuju u jednom programu zaštite životne sredine.

Agota Berec, nastavnica stručnih predmeta u Poljoprivredno – tehničkom školskom centru „Besedeš Jožef“ u Kanjiži kaže: „Učenici su u prošloj godini obavili istraživanje koje je pokazalo da sa sadnjom drveća, ozelenjavanjem najbolje možemo da se suprotstavimo globanom zagrevanju, i taj dokument, koji su deca pripremila,  predali smo predsedniku opštine. Ovo je sada realizacija toga, da zaista sadimo drveće.“

Sadnja drveća ostvarena je uz pomoć lokalne samourpave Kanjiže i u planu je da u narednom periodu bude više sličnih aktivnosti. Očekuje se da akcija sadnje drveća bude organizovana oko autobuske stanice i na više lokacija u naselju.

„Lokalna samouprava povećala je finansijski iznos u fondu za zaštitu životne sredine i ove godine planiramo dalje ozelenjavanje zajedno sa mesnim zajednicama. Zajednički ćemo na taj način povećati zelene površine na teritoriji opštine“ rekao je Robert Konja, savetnik predsednika opštine Kanjiža.

Brigu o mladim sadnicama preuzeće učesnici srednjoškolskog centra u okviru svoje praktične nastave i to će obavljati zajednički sa Javnim preduzećem za komunalne usluge „Komunalac“.

hrast
sađenje drva
sadnja drveća
Kanjiža

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.