Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels/Illusztráció

U Mađarskoj ponovo rade vrtići, učenici nižih razreda u školama

2021.04.19
17:09
2021.04.19
19:26
Forrás
Pannon RTV
Od danas su u Mađarskoj ponovo otvoreni vrtići, a u školu su se vratili i učenici nižih razreda. Učenici viših razreda i srednjoškolci se u školske klupe vraćaju od 10. maja.

Sledeći korak ponovnog pokretanja života desiće se kada broj vakcinisanih dostigne 3,5 miliona. Tada će se ponovo otvoriti i terase.

Illusztráció: Pannon RTV/Csipak Edvin

Vrtići, koji su u Mađarskoj zatvoreni od 8. marta, ponovo su otvoreni, a i učenici niži razreda su ponovo u školama. Portparolka mađarske vlade Aleksandra Sentkiralji je, gostujući u emisiji „Dobro jutro, Mađarska!" Radija Košut, rekla da je mađarska vlada učinila sve da te ustanove mogu bezbedno da otvore svoja vrata. Međutim, učenici viših razreda i srednjoškolci će i dalje nastavu pohađati onlajn, sve do 10. maja.

MTI/Vasvári Tamás

U međuvremenu, u Mađarskoj neprekidno traje vakcinacija, i u zavisnosti od nje može se očekivati dalje popuštanje mera.

MTI/Koszticsák Szilárd

Mađarska vlada je sledeću fazu ponovnog pokretanja života postavila na 3,5 miliona vakcinisanih osoba. Premijer Mađarske Viktor Orban ranije je najavio da će se, ukoliko se taj broj dostigne, ponovo otvoriti terase.

Viktor Orban, premijer Mađarske: „Veoma sam optimističan. Otvaranje terasa je jedna simbolična stvar, to je jedan značajan segment našeg starog života, koji možemo povratiti. Dakle, sada ne samo da otvaramo terase, već na centralnom nivou ukidamo naknade za terase, i moram da se izvinim lokalnim samoupravama, to nisam mogao njima da poverim, jer sam imao mnogo loših iskustava. Dakle, na centralnom nivou  smo ukinuli naknade za terase, a ukinuli smo čak i birokratske dozvole. Uz pridržavanje nekih bezbednosnih mera, izrazito podstičemo ugostitelje da postave svoje stolice, da otvore terase i da otvore svoje bašte. I bez obzira na otvaranje, oni mogu da računaju na pomoć u isplati zarada i u aprilu i u maju, to će im vlada automatski isplatiti."

Pixabay/NickyPe

Terase i bašte ugostiteljskih objekata mogu se otvoriti dan nakon što broj vakcinisanih dostigne 3,5 miliona. Na osnovu uredbe, terase i bašte mogu biti otvorene između 5 sati ujutro i pola 10 uveče. Gosti koji tu borave ne moraju da nose masku, ali oni koji ih uslužuju da.

Mađarska
vrtić
škola

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.