Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

U Mađarskoj raste broj slučajeva majmunskih boginja

2022.06.30
13:56
2022.06.30
16:07
Forrás
MTI
Oboleli su sa blagim simptomima i upućeni na kućno lečenje.

U Mađarskoj je potvrđeno novih sedam slučajeva zaraze majmunskim boginjama, i sa tim je na 19 porastao broj registrovanih slučajeva. Zaraženi su muškarci između 29 i 41 godinu starosti, većina ih živi u Budimpešti. Bez izuzetka, svi  oboleli imaju blage simptome i nalaze se na kućnom lečenju.  Bolničko lečenje nije bilo potrebno ni u jednom slučaju. Prema saopštenju Nacionalnog centra za javno zdravlje inkubacija virusa traje od šest do 13 dana.  Bolest počinje uobičajenim, nespecifičnim simptomima kao što su temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, glavobolja, umor, naticanje limfnih čvorova, da bi nakon jedan do tri dana od početnih simptoma počeli da izbijaju plikovi na koži.

Boginje u najvećem broju slučajeva prvo izbijaju po licu, najviše po dlanovima i tabanima. Stručnjaci pozivaju građane da ukoliko neko ima navedene simptome, neka što pre potraži lekara.

majmunske boginje
Mađarska

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.