Ugrás a tartalomra

U Malom Iđošu svečano otvoren renovirani MKC “Petefi Šandor”

2023.09.30
18:08
2023.09.30
18:22
Forrás
Pannon RTV
Vlada Republike Mađarske je podržala obnovu i razvoj obrazovno-vaspitnih, kulturnih i društvenih institucija u Vojvodini jer se trudi da učini sve kako bi Vojvođani mogli da lepo žive na zemlji svojih predaka.

Danas je to istakao Janoš Arpad Potapi, mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku u Malom Iđošu, gde je svečano otvoren Mađarski kulturni centar “Petefi Šandor”. Kompleks zgrada je sedište mnogih udruženja građana, ovde je smeštena i lokalna Biblioteka “Imre Čepe”, a ovom prilikom je svečano otkrivena i nova tabla istoimenog pesnika.

U centru Malog Iđoša se nalazi zgrada Mađarskog kulturnog centra “Šandor Petefi”, koja je mesto okupljanja lokalnih udruženja građana, omladinskih udruženja i kulturno-umetničkih društava. U ovom prelepom zdanju se održavaju i stalne izložbe i legati, ovde mogu da održavaju probe folklorni ansambli KUD-a, a potpuno je obnovljena i pozorišna dvorana sa više od 300 sedećih mesta, a ispred ovog građevinskog kompleksa je uređen i društveni prostor.

Gabrijela B. Linka, predsednica MKC “Petefi Šandor”, Mali Iđoš: „Izgradnja zajednice je definitivno najznačajnija aktivnost i zadatak za nas sa aspekta našeg opstanka, a ova zgrada i kompleks zgrada će služiti tom cilju, dakle, izgradnji zajednice, okupljanju meštana, okupljanju meštana mađarskog govornog područja, jer ovo je Mađarski kulturni centar koji je izgrađen za nas i zbog nas."

Janoš Arpad Potapi, mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku i Balint Juhas, predsednik Skupštine opštine Mali Iđoš, predsednik Upravnog odbora SVM-a su svečano predali ovaj objekat svojoj nameni. Nakon toga je svečano otkrivena ploča pesnika Imrea Čepea, po kome je nazvana lokalna biblioteka koja se preselila u novu zgradu.

Balint Juhas, predsednik Skupštine opštine Mali Iđoš: „Mislim da je važna činjenica da od 2010. godine Vlada Mađarske ima sluha za lokalne prioritete i da saslušaju glas lokalnih zajednica i mađarskih zajednica koje žive u dijaspori. Ovde bih želeo da se zahvalim predsedniku Ištvanu Pastoru koji je prihvatio ovaj projekat od samog početka i, naravno, Vladi Mađarske koja je dala sredstva."

Za Mađare koji žive ovde i u okolini stvoren je jedan takav kulturni prostor koji je vredan sećanja na pretke, kao i za sadašnje i buduće generacije – naglasio je Arpad Fremond, predsednik MNS-a: „Stvara se jedan takav društveni prostor koji će imati odlučujuću ulogu u životu Mađara u Malom Iđošu i, kako smo čuli, to je prilika za ljude u Malom Iđošu, jer smo uspeli da saznamo kako je ova zgrada izgrađena, kako je ova zajednica vratila zgradu u svoje okrilje i kako je ova zajednica imala hrabrosti da sanja velike snove, da će se cela ova zgrada obnoviti i sada sa aspekta budućnosti je veoma bitno kako će se moći iskoristiti te prilike."

Tokom istorijskih poteškoća, zahvaljujući borbenom duhu naroda Malog Iđoša, zajednica je uspela da preživi, uprkos poteškoćama nisu posustali, ovde su u svojoj domovini, planiraju svoju budućnost ovde. Zahvaljujući ovom kompleksu objekata kulture, mladi ljudi mogu da pokažu sebe, svoje talente i ugled naselja u celom Karpatskom basenu - rekao je Janoš Arpad Potapi: "Oni su već 50-ih godina osnovali ovaj Dom kulture, MKC “Šandor Petefi” koja je bila istaknuta institucija ne samo za ljude iz Malog Iđoša, već i za Mađare u okolini. Vlasništvo nad ovom zgradom su izgubili 2000. godine, da bi je posle uspeli vratiti u svoje okrilje i nakon toga je doneta odluka da se renovira. Vlada Mađarske je takođe podržala ovu ideju i sa donacijom od 548 miliona forinti danas možemo da kažemo da smo uspeli da obnovimo celu zgradu, kako spoljašnjost, tako i unutrašnjost zgrade."  

Nakon svečanosti su svi prisutni mogli da razgledaju obnovljeni Mađarski kulturni centar sa stalnom izložbom keramike. U biblioteci su zainteresovane već u poslepodnevnim časovima čekali kulturni programi.

MKC “Petefi Šandor”
Arpad Janoš Potapi
Balint Juhas
Arpad Fremond

Najnovije

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.