Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

U Mihajlovu održana folklorna smotra za dan Svetog Mihajla

2020.09.26
22:25
Forrás
Pannon RTV
Plesači narodnih igara iz Banata i Bačke, svirači citri, ansambli narodne muzike, pripovedači su nastupili juče uveče na susretima Plesnih udruženja i društava povodom dana Svetog Mihajla.

Događaj u Mihajlovu poklopio se s tradicionalnom slavom sela-kirbajom.

U okviru tradicionalne proslave, uz poznate gostujuće izvođače, na Susretu Plesnih udruženja i društava povodom dana Svetog Mihajla predstavili su se i lokalni ljubitelji umetnosti.

"Imamo grupe sastavljene od učenika nižih razreda osnovne škole, kao i učenika petih i šestih razreda, i vrtićke grupe jako lepo rade zajedno sa vaspitačicama. Mi se bavimo njima, podučavajući ih različitim dečijim igrama. Nastupaju i danas. I mislim da ako budu imali priliku uživo gledati muziku i plesne grupe, možda će ih to još više motivisati. " rekla je Monika Lingli, predsednica Mađarsko kulturno-umetničkog društvo „Jožef Atila" iz Mihajlova.

Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, koja je otvorila manifestaciju, rekla je kako je zadovoljna što su organizatori odabrali Mihajlovo kao jedinu lokaciju u Banatu gde se održava ovakva vrsta događaja. „Ovo je važan vikend za ljude u Mihajlovu. Tradicionalna proslava sada je malo drugačija zbog potrebe poštovanja epidemioloških mera ali zahvaljujući ovom događaju uspeli smo doneti sadržajni program u selo, predstaviti kvalitetne narodne tradicije, narodnu muziku i narodnu umetnost. " rekla je Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara

Supružnici Paćerek Čaba i Nora iz Malog Iđoša već godinama sarađuju s narodnim plesačima i ansamblima narodne muzike iz Banata. Čaba je rekao da Tordu posećuju šest godina: „Jako smo srećni i uvek dobro raspoloženi za probe. Zaista volimo ovu zajednicu i atmosferu koja nas ovde očekuje. Stoga nam je bilo nedvosmisleno da ćemo prihvatiti poziv za učešće na proslavi dana svetog Mihajla ovde u Mihajlovu. Volimo da se naš rad ceni i da takođe možemo doprineti uspehu ovakvih manifestacija u Vojvodini. " rekao je Čaba Paćerek.

Program je zatvorio zajednički nastup ansambla narodne muzike "Čerempelo" iz Pančeva i bračnog para Paćerek.

„Treći put prisustvujemo susretu Plesnih udruženja i društava povodom dana Svetog Mihajla. A sa bračnim parom Paćerek, ovo je posebna čast za nas tamo, na jugu." rekao je Jožef Kovač, grupa "Čerempelo" iz Pančeva.

Program je održan u pozorišnoj dvorani Mađarsko kulturno-umetničkog

Sveti Mihajlo
Mihajlovo

Najnovije

09:49

Selo Banjska i dalje pod blokadom

Ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji nakon sukoba Srba i pripadnika takozvane kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj. Selo je i dalje blokirano. U sukobu su poginula četiri napadača i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.
16:25, Frissítve: 19:41

Proslava u Vojlovici

Lokalna zajednica u Vojlovici proslavila je godišnjicu osveštenja Reformatske crkve i naseljavanje Sekelja iz Bukovine na ove prostore.

Najčitanije