Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Mužlji je održana centralna proslava Dana mađarske dijaspore

2021.11.14
19:40
Forrás
Pannon RTV
Kulturni savez vojvođanskih Mađara je svečanost organizovao u saradnji sa Mađarskim nacionalnim savetom.

Mužlja u Banatu danas je bila domaćin centralne proslave Dana mađarske dijaspore u Vojvodini, koju je po šesti put organizovao Kulturni savez vojvođanskih Mađara u saradnji sa Mađarskim nacionalnim savetom. U pozorišnoj sali Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor", nastupile su pevačke i folklorne grupe, vokalno-instrumentalne grupe, solisti i recitatori iz Mužlje, Pančeva, Skorenovca, Svilojeva, Kule, Kikinde, Sremske Mitrovice i Novog Bečeja.

Pannon RTV

Gosti ove manifestacije bili su Jene Hajnal, predsednik MNS-a, Elvira Kovač, narodna poslanica Skupštine Srbije i potpredsednica SVM-a, kao i nekoliko republičkih, pokrajinskih i lokalnih funkcionera. Prisutne je pozdravio Jožef Stojko, predsednik gradske organizacije SVM-a u Zrenjaninu. On je rekao da se opadanje broja stanovnika najbolje može primetiti u dijaspori, pa je upravo zbog toga toliko važno za zajednice u dijaspori da neguju svoju tradiciju, kulturu, da neguju maternji jezik, prenose tradiciju i obrazuju podmladak, da rade na očuvanju mađarskog identiteta.

U svom svečanom govoru, Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara je istakao da na Dan mađarske dijaspore zapravo slavimo to da živimo punim životom, okupljeni voljom dragog Boga, i da možemo reći da smo tu. Blagoslov našem opstanku, službi posvećenoj zajednici u dijaspori i samom događaju dao je župnik Stojan Kapališ.

Mužlja
centralna proslava
dan mađarske dijaspore

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!