Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

U Novoj Crnji obeležen Dan sela

2021.07.25
11:49
2021.07.25
18:26
Forrás
Pannon RTV
Banatsko naselje Nova Crnja juče je obeležilo Dan sela. Izostali su susreti Crnjana, ali je celodnevni program u organizaciji Saveta mesne zajednice pratio veliki broj meštana.

Nakon godinu i po dana ovo je bila najmasovnija manifestacija u Novoj Crnji. Dok su porodice i grupe prijatelja pekle i kuvale, za to vreme su Natalija Bački Lerinc i Timea Balint gotovo tridesetoro dece angažovale u igrama spretnosti. U crkvi „Sveta Agota" župnik Emanuel Tapolčanji održao je svečanu misu.

„Ima onih koji su se vratili, ali većina onih koji su otišli, na žalost sa sobom su poveli ne samo svoje porodice, već i svoj krug prijatelja. Otišli su i ovako se rasipamo. Naravno, mi koji smo ostali, ili koji smo ovde kod kuće, ne predajemo se i dokle god možemo održaćemo ove manfiestacije da svoje selo učinimo lepšim i boljim" kaže Laslo Tot, predsednik Saveta MZ Nova Crnja.

Pannon RTV/Idei Sándor

Jožef Čanji živeo je u Zrenjaninu, Nemačkoj, Novom Sadu, sada pak u Subotici, ali srce ga vuče u rodno selo, mada više nikog svoga nema u Novoj Crnji: „Godinama je to već tako, retko se dešava da prođe dan a da mi ne padne na pamet neki stari događaj iz Nove Crnje. Imao sam nezaboravno detinjstvo, kao mnogi drugi iz moje generacije u to vreme."

Pannon RTV/Idei Sándor

Ovim povodom objavljen je drugi broj „Novina Nove Crnje" koji izlaze 26 godina. Časopis su štampali u 600 primeraka i besplatno će dostaviti do svih meštana, članovima kluba onih koji su se odselili, kao i onima koji žive u inostranstvu.

„Ovih 26 godina znači da se „Novine Nove Crnje" pojavljuju duže od četvrt veka, u kontinuitetu. Godišnje četiri puta. Ovaj drugi broj se svake godine pojavlje na dan susreta meštana Nove Crnje i na Dan sela" kaže Eržebet Nađ, glavna urednica „Novina Nove Crnje".

Pannon RTV/Idei Sándor

Duže od dve decenije tradicionalno su održavani susret meštana Nove Crnje i to u subotu najbližu prazniku Svete Ane. Umesto toga, ove godine je u mesnoj zajednici održan prijem i razgovor.

„Da bar da bog da bude još susreta meštana Nove Crnje, ali ne verujem. Ali i ovo ovako je jedan izuzetan dan, da su mnogi smatrali važnim da dođu. Mi ćemo se podsetiti na susrete stanovnika Nove Crnje" kaže Đerđi Halas, predsednik kluba Crnjana.

Pannon RTV/Idei Sándor

U programu koji je održan na fudbalskom terenu „Roham" nastupila je Žofia Sabo Dekanj u pratnji Juhas orkestra, a predstavilo se i Kulturno društvo „Adi Endre" sa svojim folklorom i recitatorima.

Nova Crnja
dan sela

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.