Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

U Novom Sadu 32 prvaka na mađarskom

2019-06-13
12:23
2019-06-13
21:17
Forrás
Pannon RTV
Broj učenika na mađarskom jeziku u Novom Sadu se za deset godina povećao sa 20 na 32 dece zahvaljujući programima podrške.

Predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta su novosadskim prvacima predali školske torbe koje su dar udruženja Rakoci. Deca su bila ganuta, otvorila su i razgledala, isprobala dobijene školske torbe, svima su se svidele.

U Novom Sadu se od 2008. godine raznim programima i podrškom osnažilo obrazovanje na mađarskom nastavnom jeziku. Za deset godina je broj prvaka povećan za 12 dece, na sada upisanih 32. Podrška će se nastaviti na jesen. Voditeljica projekta orazovanja na mađarskom jeziku u Novom Sadu Anamaria Viček je rekla da će na početku školske godine MNS obezbediti paket učila, koji će zajedno sa udruženjem Rakoci da pruže sigurnost porodicama, naime iznos koji je potreban za sve nužno za kretanje u školu nije mali.

Potpredsednica MNS Edvina Erdedi kaže da su u Vojvodini zahvaljujući vladi Mađarski i MNS podeljene školske torbe za 1.450 učenika za prvake odeljenja na mađarskom jeziku. Ona kaže da je za decu koja su odrasla na mađarskim narodnim pričama najbolje rešenje školovanje na mađarskom, jer se tako mogu razviti, jer nisu zaokupljeni time što uče na drugom jeziku, mogu da šire krila umesto da se nesigurno sapliću iza drugih, jer ih drži jedan štit bezbedniji od bilo čega, a to je sigurnost maternjeg jezika.

Deca će na početku godine da dobiju jednokratnu stipendiju od 10 hiljada forinti (oko 30 evra).

Novi Sad
prvaka
učenik
na mađarskom

Slične vesti

Najnovije

21:17, Frissítve: 17:27

Turizam u Kanjiži oživljava

Turizam u Kanjiži, malo sporije ali ipak se ponovo pokreće. Festivali i veće manifestacije još nisu dozvoljeni ali i ovako postoji veliki broj turističkih ponuda.

Najčitanije