Ugrás a tartalomra

U Novom Sadu održan pomen žrtvama Ledenih dana

2024.01.23
17:58
2024.01.23
19:49
Forrás
Pannon RTV
Na obali Dunava u Novom Sadu, pored spomenika „Porodica“ održan je pomen na žrtve Ledenih dana pre 82 godine. Tokom tadašnjih dešava više stotina stanovnika Novog Sada izgubilo je svoje života. Većina žrtava su bili Srbi i Jevreji.

Formacije mađarske vojske u januaru 1942. godine pokrenule su raciju u povratku u Vojvodinu. U akciji velikih razmera više hiljada lica srpske, jevrejske i romske nacionalnosti postali su žrtve, ali stradali su i Mađari. Odgovorni za zločine počinjene na prostoru Šajkaša pozvani su na odgovornost još 1943. godine za vreme Hortijeve vlasti u Mađarskoj. Nakon Drugog svetskog rata Budimpešta je Jugoslaviji izručila glavne počinioce koji su likvidirani kao ratni zločinci.

Racija je pogodila i Novi Sad. Milan Đurić, gradonačelnik je na pomenu rekao da se ne smeju zaboraviti nekadašnji zločini.

„Razmislimo samo o tome šta bi se dogodilo da nije bilo pogroma ili racije, kako su decenijama pogrešno zvali. Koliko ljudi bi preživelo rat, a među njima bili bi sportisti, umetnici, arhitekte, učitelji, radnici, lekari, ili jednostavno, Novosađani. Mnogo više žrtava nego što kaže statistika, jer gubitkom svakog čoveka nestali su mali mikrokosmosi, a nestankom čitavih porodica, nestali su i njihovi budući potomci.“

U planu je izgradnja novog spomen centra gde bi između ostalog nastavili sa sakupljanjem istorijskog materijala vezanog za Ledene dane u cilju otkrivanja nepoznatih detalja. Prvenstveni cilj takvog centra je da kao informacija bude u službi budućih generacija.

„Ono što se dogodilo tada, može da se dogodi i sada bilo gde i bilo kada. Verovatnoća novog genocida Jevrejima, nije ništa manja nego što je bila tridesetih godina u Nemačkoj. Naprotiv, svet je u međuvremenu postao još neosetljiviji na ispoljavanju nehumanosti varvarizama, još veštiji u skrivanju pravih namera istinskih motiva i budućih planova“ rekao je Isak Asiel, glavni rabin Srbije.

Vladika bački Irinej govorio je o tome da je svaki rat tragedija.

„Kako god da se pogleda i sa kojeg god gledišta da se razmišlja o toj mračnoj tajni uvek nam je sveta dužnost ne gubiti veru, nadu i ljubav, i činiti sve što je do nas svih zajedno i Hrišćana, i Jevreja, i Muslimana i svih ostalih. Svakog čoveka dobre volje, na kraju krajeva.“

Na spomenik vence su položili, između ostalih, predstavnici vlade Srbije i Pokrajine, grada Novog Sada, ambasada Izraela i Mađarske.

Nakon Ledenih dana 1942 godine, tokom 1944-45. godine u vreme narodne uprave jugoslovenske vojske, bez sudskog procesa, partizanske jedinice su počele odmazdu u Vojvodini. Žrtve su bili ne samo Mađari, već i Srbi koji su drugačiji mislili i vojvođanske Švabe. Tomislav Nikolić, u to vreme predsednik Srbije i Janoš Ader, tadašnji predsednik Mađarske 2013. godine zajedno su se poklonili ispred spomenika žrtvama u Čurugu, u znak istorijskog pomirenja. Predsednik mađarske države je prethodno, u govoru u Parlamentu Srbije tražio oproštaj za krivična dela koja su Mađari počinili tokom Drugog svetskog rata.

Novi Sad
Milan Đurić
Isak Asiel

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

U Kanjiži – 1.200 plesača na sceni

Plesno takmičenje 31. Euro Show Dance festival održan je u Kanjiži. Za nadmetanje su mogli da se prijave svi stilovi moderne igre, nezavisno od uzrasta.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.