Ugrás a tartalomra

U Novosadskom pozorištu počela Škola za publiku

2023.12.07
10:24
2023.12.07
16:47
Forrás
Pannon RTV
Kurs traje dva meseca, a aktivnosti će se održavati jednom nedeljno. Na njima će polaznici kursa, tokom različitih predstava, moći da steknu uvid u dešavanja iza kulisa.

Polaznici kursa su nestrpljivo čekali početak obuke. Albert Brašnjo priprema magistarski rad o Novosadskom pozorištu, zbog toga smatra veoma važnim da bolje upozna tajne pozorišta.

Albert Brašnjo, polaznik kursa, Srbobran: „Očekujem od kursa da pruže neku vrstu bolje transparentnosti i uvida u pozorišno iskustvo, tako da možemo bolje razlikovati različite strukturne elemente jedne predstave, kao i sve profesije koje doprinose realizaciji jedne dobre predstave. Na taj način bih naučio da više cenim stvari.”

Za sam program se prijavila 61 osoba. Gledaoci imaju priliku da obiđu pozorišne elemente uz pomoć profesionalaca.

Robert Lenard, reditelj: „Svake srede obilazimo po jednu temu ili po jedan element pozorišne produkcije. Dakle, naredne nedelje, u sredu, sa nama će biti Andraš Urban. On će govoriti o tome kakav je rediteljski posao, kako ga treba zamisliti očima jednog civila. Nakon toga će u programu učestvovati kostimograf, scenograf, pozorišni kompozitor, dva naša eminentna glumca, Emina Elor i Arpad Mesaroš. Biće tu i Kornelija Goli, koja će govoriti o dramaturgiji.”

Idejni tvorac Škole za publiku je Ljubica Ristovski, koja je taj kurs pokrenula još 2011. godine u Subotici.

Ljubica Ristovski, organizator, Škola za publiku: „Pozorišna publika, kada razgovarate sa njima, kako im se dopala pozorišna predstava, znaju da kažu dopala mi se, ili nije mi se dopala. A kada ih pitate zašto, oni ne znaju da vam objasne. I onda sam ja smislila ovu školu, da bi prosto naučila publiku da gledaju sve elemente predstave, i da bi mogli da donose svoj neki sud o toj predstavi, onako kako bi trebalo to da se uradi.”

Na kraju kursa publika će morati da pogleda pozorišnu predstavu koju do sada nije videla. Nakon toga će istu morati da ga analiziraju, a na kraju kursa će dobiti i diplomu.

Novosadsko pozorište
Škola za publiku
Robert Lenard

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.