Ugrás a tartalomra

U okviru programa „Erasmus+” u Novi Sad došao 61 student iz inostranstva

2023.10.09
15:45
2023.10.09
16:56
Forrás
Pannon RTV
Studenti će tokom zimskog semestra slušati predavanja na izabranom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Studenti su, između ostalog, došli iz Nemačke, Francuske, Mađarske i Italije.

Ovaj program nudi studentima mogućnost da unaprede svoje znanje, steknu iskustvo u svojoj oblasti, kao i da upoznaju druge kulture.

„Mislim da ovde postoji mnogo mogućnosti za praksu, i došao sam upravo zbog toga da jačam tu stranu kod sebe.”

„Odabrao sam Srbiju jer ovde imam mnogo mogućnosti. Ovo mi je šesti put da sam u ovoj zemlji, tako da već pomalo poznajem Srbiju. U januaru sam bio u Novom Sadu i zaljubio sam se u ovaj grad, osećam da odgovara mojoj ličnosti, nije metropola, ali u njemu možete pronaći sve što vam treba.”

Studenti i profesori koji dolaze u okviru programa „Erasmus+”, uživaju punu podršku Univerziteta, dobijaju zdravstvenu zaštitu, imaju mogućnost da koriste centralnu biblioteku, kao i da se upoznaju sa srpskim jezikom.

„Radim analizu proizvoda i brinem se o insektima, imam različite terenske projekte u kolonijama insekata, tako da poznajem nekoliko strana ovog projekta.”

Najveće interesovanje od strane posetilaca iz inostranstva svake godine vlada za Medicinskim fakultetom, Fakultetom tehničkih nauka, Filozofskim fakultetom, odnosno Prirodno-matematičkim fakultetom.

„Biti u Novom Sadu je za mene jedan jednostavan zadatak, posebno me zanima istraživanje u oblasti poljoprivrede. Po mom mišljenju, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu poseduje bazu znanja, koja će omogućiti završetak mojih projekata.”

Program „Erasmus+” jedan je od najvećih programa Evropske unije. Srbija je punopravna članica ovog programa, njene institucije i organizacije mogu da konkurišu za sve vrste projekata kao koordinatori i partneri, i on je veoma popularan među stranim studentima.

Đorđe Herceg, prorektor za obrazovanje Univerziteta u Novom Sadu: „Od 2015.-2016. do prošle godine na Univerzitet u Novom Sadu došlo je više od 1400 stranih studenata i profesora, a broj naših studenata koji su putovali u inostranstvo je duplo veći, 2800.”

Prorektor je rekao da program značajno doprinosi kvalitetnim radnim mestima i društvenoj koheziji, podstiče inovativnost i razvoj i umnogome pomaže u razumevanju i prihvatanju različitosti među kulturama.

Erasmus+
Novi Sad
student
inostranstvo

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.

Delimično je stabilizovana otkupna cena stoke

Sa padom cene stočne hrane i trenutnom boljom otkupnom cenom, odgajivači su malo odahnuli, ali kako kažu, za pozitivno privređivanje potrebno su promene u čitavom uzgojnom lancu.