Ugrás a tartalomra

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

2023.11.27
16:44
2023.11.27
17:21
Forrás
Pannon RTV
Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.

U opštini Kanjiža, područje oko ribnjaka na Velebitu popularno je stanište među pticama. Ovde su se odmarale ptice selice, uključujući i sive ždralove. Međutim, mnogo ih je ovde uginulo tokom ove godine. Uginule životinje su pregledane i utvrđeno je da je u telu bio prisutan virus H5N1.

Atila Agošton, veterinar: „Virusi su vrlo promenljivi organizmi. Ova trenutna mutacija je opasna za ždralove, možda su i druge ptice osetljive, ali ždralove je vrlo lako pronaći, možda je to jedan od razloga. Nekada su obolevale i divlje patke, divlje guske, galebovi, manje ptice je teže pronaći, možda je to razlog."

Virus se širi kontaktom među pticama, vazduhom, pa može biti opasan i za domaću živinu, a bilo je i primera da je infekcija otkrivena i u ljudskom organizmu.

“Kada se ptičiji grip pojavi na nekom području, nadležni uvek izdaju upozorenje da stanovništvo zatvori živinu. To se posebno odnosi na farme i velike farme, jer na taj način ne mogu da dođu u kontakt sa divljim pticama. Domaće ptice takođe mogu biti osetljive. U Mađarskoj je ovaj virus već duže vreme prisutan u 4-5 županija i uzrokuje štete uglavnom na živini, domaćim labudovima, domaćim patkama i domaćim guskama."

Ova mutacija virusa napada nervni sistem ptica i one uginu za dan ili dva. Nadležni su do sada na Velebitskom ribnjaku pronašle oko 600 sivih ždralova koji su uginuli od ptičije gripe.

Balaž Bajtai, član Štaba za vanredne situacije opštine Kanjiža: „Oni su u samom jezeru, u isušenom delu jezera, u mulju. Dakle, ne treba da mislimo da su upali, nego da su u mulju, tamo je sad mulj od metar i po, kaže direktor ribnjaka, i tu se sada nalaze uginule životinje. Reč je o vrlo zaraznom virusu, nije nastao u opštini Kanjiža, nego je došao iz Mađarske. Prema rečima kolega, 2000 jedinki je uginulo u ribnjaku kod Segedina."

Nadležni su područje u radijusu od tri kilometra od ribnjaka proglasile zaraženim. Ovo područje obuhvata naselja Velebit i Zimonjić, kao i atare ovih naselja. Živinu, živinsko meso, jaja i jednodnevne piliće sa ovog područja nije dopušteno iznositi niti prodavati. Rešenjem ministarstva ostala područja opštine su proglašena za ugrožene, osim naselja Martonoš i Horgoš. Odlukom je zabranjena prodaja živine u ugroženom području.

ptičiji grip
Kanjiža
Velebit
ribnjak
Balaž Bajtai
Atila Agošton

Najnovije

09:31, Frissítve: 16:27

Novi trendovi u uzgoju ribe

Nedostatak vode izazvan klimatskim promenama, razne bolesti riba, kao štete nastale od ptica svakodnevno zagorčavaju život uzgajivača ribe – istaknuto je na međunarodnoj konferenciji zaposlenih u tom sektoru koja je održana u Zrenjaninu.
16:35, Frissítve: 16:45

U svetu narodnih bajki

Za učenike nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu organizovano je takmičenje pod nazivom „Sedamdeset i sedam mađarskih bajki“. Takmičenje je održano u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“.
16:01, Frissítve: 16:50

Dan ružičastih majica

U osnovnoj školi „Jovan Mikić“ u Subotici obeležen je međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Dan ružičastih majica održava se svake godine poslednje srede u februaru.

Najčitanije

Radovi na izgradnji puteva u Senti

Narednih meseci će, zahvaljujući pokrajinskoj podršci, biti asfaltirano još sedam ulica. Građani su zadovoljni zbog ovih investicija.