Ugrás a tartalomra

U opštini Kanjiža subvencije za energetsku efikasnost

2024.01.03
13:49
2024.01.03
16:30
Forrás
Pannon RTV
U opštini Kanjiža je u sredu prepodne potpisan ugovor o subvenciji za energetsku efikasnost sa 69 lica. Ukupno se prijavilo 133 kandidata, ali je budžet u iznosu od 10 miliona dinara omogućio potpisivanje ugovora samo sa 69 kandidata.

Opština je prošle godine na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike dobila 5 miliona dinara za povećanje energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Zajedno sa učešćem lokalne samouprave, građanima je na raspolaganju stavljen budžet u iznosu od 10 miliona dinara.

Mate Mačai iz Kanjiže je konkurisao za dodelu subvancija za ugradnju solarnih panela. Konkurisali su za ukupno 800.000 dinara, od čega je polovinu obezbedila lokalna samouprava: „Sve smo planirali, već smo zatražili i jednu ponudu za ugradnju, a onda su nam rekli da sačekamo i vidimo hoće li biti raspisan konkurs za dodelu subvencija na nivou opštine i tada smo zaključili da je to velika pomoć i zato smo sačekali konkurs da se raspiše."

Svi zainteresovani su mogli da konkurišu za zamenu spoljnih prozora i vrata, nabavku i ugradnju kotlova na prirodni gas i biomasu, toplotne pumpe, zatim za sisteme grejanja, kao i nabavku i ugradnju solarnih panela. Ukupno je uspešno konkurisalo 133 kandidata sa područja opštine, ali je lokalna samouprava, u skladu sa visinom odobrenih sredstava, imala mogućnost da potpiše ugovore o subvenciji sa samo 69 kandidata. Lokalna samouprava se obratila nadležnom ministarstvu, kako bi se i ostalim kandidatima koji su konkurisali, omogućilo dobijanje ovih sredstava.

Lokalna samouprava još uvek čeka odgovor u vezi sa upućenim zahtevom - izjavio je predsednik opštine Kanjiža, Robert Fejstamer: "Ministarstvo je u konkursu odredilo da moramo da zaključimo ugovore o dodeli subvencija prema redosledu podnošenja prijave, tako da smo sada zaključili ugovore sa prvih 69 od 133 kandidata, ali smo tražili odobrenje da se dodele sredstva za svih 133 prijavljena lica. A za to je lokalna samouprava prošle godine izdvojila dodatna sredstva."

Ove godine najviše se javilo za zamenu prozora i kotlova. Lokalna samouprava će i tokom 2024. godine nastaviti sa sprovođenjem ovog konkursa za energetsku efikasnost. Kandidatima koji ove godine budu konkurisali kada se raspiše konkurs, imaće na raspolaganju ukupno 18 miliona dinara, od čega lokalna samouprava učestvuje sa devet miliona dinara.

Kanjiža
energetska efikasnost
subvencije
ugovor
potpisivanje
Robert Fejstamer

Najnovije

15:57, Frissítve: 16:04

Deca u Čantaviru učila o značaju oprašivača

Povodom Dana planete Zemlje, Osnovna škola „Janoš Hunjadi” u Čantaviru i Ekološko udruženje „EcoKarma” zajednički organizuju različite programe za mlade. Centralna tema jednonedeljne serije programa je značaj i zaštita oprašivača.

Najčitanije

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.