Ugrás a tartalomra

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji stupili na snagu novi Pravilnici

2024.02.20
16:01
2024.02.20
20:08
Forrás
Pannon RTV
Na osnovu odluke Ministarstva prosvete menjena se ocenjivanje vladanja, a novost je i to da roditelji mogu da daju mišljenje o radu nastavnika i stručnih saradnika.

Od sada će vladanje učenika biti brojčano ocenjivano i biće uključeno u prosek počev od drugog razreda osnovne škole. Pravilnik se odnosi i na srednje škole. Ponašanje će se ocenjivati dva puta u polugodištu. Na ovu ocenu utiče mnogo faktora, od broja neopravdanih časova i ukora, ali se mora voditi računa i o mnogo drugih stvari - kaže Imre Zombori, direktor subotičke Ekonomske škole „Bosa Milićević”.

Kod učenika se mora proceniti i podsticati ih da imaju pozitivan odnos prema radnim zadacima, prema imovini škole, da redovno pohađaju nastavu, da nose školsku opremu sa sobom, da održavaju pozitivne, dobre odnose sa drugim učenicima i nastavnicima. Istovremeno, potrebno je podučavati i ohrabrivati ih, odnosno na neki način proceniti kolika je njihova sposobnost rešavanja konfliktnih situacija.”

Pored navedenih stvari, svakako je potrebno voditi računa o tome da li ponašanje učenika pokazuje pozitivnu ili negativnu tendenciju, pa se relevantne ocene mogu i poboljšati, ali i pogoršati. Ipak, najveća novina je ta što roditelji mogu da daju mišljenje o radu određenog nastavnika ili stručnog saradnika. To je izazvalo jednu vrstu negodovanja među nastavnicima - rekla je Ana Šič, direktorka Osnovne škole „Petefi Šandor” u Hajdukovu.

Nastavnici moraju biti partneri sa roditeljima, roditelji su nam najbliži saradnici. Čvrsto verujem u to da ako se sretnu savesni razredni starešina, savestan nastavnik i savestan i dobronamerni roditelj, onda ovaj deo Pravilnika ne bi trebalo da nam predstavlja problem. Svako treba da radi svoj posao najbolje što ume, sa ljubavlju i predanošću, i onda mislim da roditelji verovatno neće zloupotrebljavati ovaj deo Pravilnika.”

To u praksi znači da ukoliko roditelji 50 odsto učenika u jednom odeljenju nije zadovoljno radom i ponašanjem određenog nastavnika, oni mogu podneti pismenu žalbu toj obrazovnoj ustanovi. Nakon sprovedene kontrole u samoj školi, ako direktor škole prihvati to mišljenje, preduzimaju se odgovarajući koraci, kao što su, između ostalog, češće posete časovima, ili se ponudi mogućnost daljeg usavršavanja.

Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, Srbija: „Za osnovne i srednje škole sada postoje novi Pravilnici o ocenjivanju, a promenjen je i Pravilnik o takozvanom društveno-korisnom , odnosno humanitarnom radu. Svrha svake od ovih, a samim tim i svih drugih izmena, jeste povećanje vaspitne uloge škole, dakle jačanje vaspitne uloge škola, kao i jačanje obrazovnog sistema za prevenciju i odgovor na nasilje.”

Pravilnici će biti prevedeni i na mađarski jezik. Važno je nadalje i to da je pripremljen i jedan priručnik za obrazovne ustanove, kako mogu da reaguju u slučaju kriznih događaja i koje korake moraju da preduzmu.

U vezi sa ovom temom, možete poslušati ceo razgovor sa državnim sekretarom na programu Subotičkog mađaraskog radija, u emisiji „Napindito”, u sredu ujutro.

osnovna škola
srednja škola
Srbija

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.