Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Ostojićevu održan turnir u kartaroškoj igri fuks

2021.06.13
18:12
Forrás
Pannon RTV
U Ostojićevu je po šesti put održan turnir u kartaroškoj igri fuks. Igra je uglavnom popularna kod mađarske i poljske zajednice. Za događaj je vladalo veliko interesovanje.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U lokalnom Lovačkom domu, nakon izvlačenja, jedanaest parova zauzelo je svoja mesta za stolovima i počelo bacati karte.

Jožef Kerekeš igra fuks od detinjstva: „Ova kartaška igra je stara igra ovde u selu. Igram od malena i znam pravila. Ovde je dobro društvo, snalazimo se, malo je zabave u selu, nema drugog mesta gde bismo mogli otići i zabaviti se. "

Zoltan Nađ je ispričao da je ovu kartašku igru, koja je danas retkost, naučio od svoje bake, koju su njegovi preci igrali vrlo često tokom zimskih meseci.

"Igra pod nazivom "Gornjak" je slična, ali mislim da su nam je Nemci prepustili. Zeleni gornjak i mak gornjak su najjači, a zatim dolnjak i crvena boja su uvek dobitne. Mora da se baci boja na boju i uvek jaču kartu.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ideja za turnir rodila se pre šest godina. Fuks se igra s mađarskim kartama, u parovima. Igra traje nekoliko sati dok ne ispadne apsolutni pobednički par, rekao je Janoš Tertei, organizator turnira u kartama i potpredsednik nevladine organizacije Udruženje za očuvanje mađarske tradicije i životne sredine „Piroš tulipan".

„Svako okupljanje ima moć izgradnje zajednice u kojoj možemo ojačati pripadnost mađarskom narodu. Ovde se okupljaju ne samo Mađari, već i Poljaci koji igraju ovu kartašku igru ​​i oni su uvek bili ovde s nama i kartali tokom svih godina."

Inače, jedinstvena kartaška igra retko se igra u malim selima severnog Banata. Na kraju turnira pobednici se mogu vratiti kući sa peharom, a prvoplasirani će dobiti prelazni pehar koji će iduće godine takođe pripasti pobedniku turnira.

Ostojićevo
turnir
fuks
karta

Najnovije

Najčitanije