Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Arián

U Pačiru u školske klupe selo 12 mađarskih đaka prvaka, oni su dobili paket školskog pribora

2021.09.01
12:50
2021.09.01
16:12
Forrás
Pannon RTV
Učenici prvog razreda u Pačiru takođe su dobili školsku torbu i školski pribor, koji su im zajedno obezbedili Vlada Mađarske, Savez „Rakoci" i Mađarski nacionalni savet. U ovom mestu je u školske klupe selo 12 mađarskih đaka prvaka.
Pannon RTV/Szalai Arián

Đake prvake i njihove roditelje su u utorak sa kraćim kulturnim programom pozdravili njihovi stariji školski drugari. Učenici prvog razreda su nakon toga preuzeli paket školskog pribora i školsku torbu.

Atila Kazinci: „Znam da u njemu ima knjiga, za druge stvari još ne znam, ne znam šta u njemu još ima, ali je sigurno da ima knjiga."

Paketu školskog pribora i školskoj torbi nisu se obradovala samo deca, već i roditelji.

Melinda Krac: „Očigledno je da je to velika pomoć, kako drugima tako i nama i to olakšava malom detetu polazak u školu, tako da je velika pomoć."

Pannon RTV/Szalai Arián

Mađarski nacionalni savet je svoj program za đake prvake pokrenuo pre 11 godina. Paket školskog pribora sadrži sve ono što je jednom đaku prvaku potrebno.

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a: „Mađarski nacionalni savet i Savez „Rakoci" su svoje programe formirali sa uverenjem u iste ciljeve, želimo da promovišemo i podržimo obrazovanje na mađarskom jeziku. Program podele paketa za prvake i školska torba koju je obezbedio Savez „Rakoci", žele da skinu jedan značajan teret sa roditelja i samih porodica, i da pruže podršku onima koji su svoje školovanje počeli na mađarskom jeziku."

Pannon RTV/Szalai Arián

Savez „Rakoci" pridružio se programu MNS-a pre tri godine.

Čongor Čaki, predsednik Saveza „Rakoci": „Danas smo upravo uručili školske torbe, izražavajući na taj način zahvalnost roditeljima na toj veoma važnoj i odlučnoj odluci, da su se odlučili za potomke, i da su upisali svoje dete u mađarsku školu, osiguravajući na taj način da Mađari dugoročno mogu opstati ovde u Vojvodini."

Pačir je jedno od onih naselja u kojima se povećao broj mađarskih đaka prvaka u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine ih je bilo 11, a ove godine školsku godinu započinje njih 12.

Pačir
prvak
paket
školski pribor
Savez „Rakoci"
Mađarski Nacionalni Savet
Čongor Čaki
Aniko Jeras

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!