Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

U pojedinim delovima Srbije ponovo se pojavila svinjska kuga

2021.07.30
16:42
Forrás
Pannon RTV
Bolest ne ugrožava čoveka, ali može da napravi veliku štetu u svinjskom fondu.

Afrička svinjska kuga je bolest koju izaziva virus, a lako i brzo se širi. U Evropi su ovoj bolesti podložne pre svega domaće svinje i divlje svinje. Može načiniti veliku štetu u gazdinstvima, jer gde se pojavi potrebno je uništiti celokupan fond svinja. Stočari svoje imanje od ovog oboljenja mogu da odbrane isključivo merama prevencije. 

Pannon RTV/Bognár Róbert

Porodica Lasla Ačaija iz Temerina od 2018. godine bavi se držanjem velikog broja krmača i sa njima i prasića. Uspešno poslovanje zavisi i od poznavanje zdravstvenih propisa.

„Jedini način da se odbranite je preventiva. Dezinfekcija stočnih obora, nabavka hrane iz bezbednih izvora, minimalizovanje kretanja nepoznatih, odnosno osoba koja čisti i brine o stoci  mora svakodnevno na sebi da primenjuje mere potpune dezinfekcije, na čizmama, odeći i to je jedini način."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Afrička svinjska kuga nije opasna za čoveka. U prvom redu preti fondu svinja, a kako nema leka za njeno tretiranje, nema ni zaštitnog cepiva za preventivu – rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije.

„Mi smo ovom udaru izloženi pre svega u pograničnom području prema Bugarskoj i Rumuniji, jer tamo je prisutna. Posebno u Rumuniji, gde nikako ne uspevaju da je suzbiju. Mi je još uvek držimo pod kontrolom na prostoru istočne Srbije, ima je nešto malo u centralnoj Srbiji, ali nemojmo zaboraviti da su nama glavne tačke svinjogojstva Mačva, Srem i južna Bačka."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Ministar je dodao da u istočnim delovima Srbije zabrinjava i što svinje puštaju u šumu, a da ponegde zajedno drže divlje sa domaćim svinjama. 

Svinjska kuga
Srbija

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.