Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

U Rabi i ove godine na dva dana otvorena granica na tromeđi Mađarske, Rumunije i Srbije

2022.05.28
15:23
Forrás
Pannon RTV
Na prigodnom otvaranju granice pozdravni govor su održali predstavnici zemalja, nakon čega je usledio sastanak Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa.

Iako se granica na tromeđi otvara samo jednom godišnje, ipak se već godinama unazad ne može spominjati selo Rabe po odsečenosti, jer je 2019. godine otvoren granični prelaz Rabe-Kibekhaza.

Nandor Ujhelji, predsednik Skupštine opštine Novi Kneževac: "Nažalost, ova naselja su bila u potpunosti izolovana i odsečena, i otvaranje granice je vrlo važno sa aspekta saobraćaja i turizma, ali je i sa ekonomske tačke gledišta sve ovo veoma bitno dugoročno gledano."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Iako se predstavnici zemalja nisu lično sastajali prilikom otvaranja granice na tromeđi u poslednje dve godine, ipak je saradnja od tada neprekidna.

Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine: "Imamo skupštinu tog društva, na kojoj ćemo kroz dnevni red, koji je već predviđen proći kroz te projekte, koji su do sada realizovani kroz ovu organizaciju, kao što i sami znate, organizacija je osnovana pre svega unameri da se uspostavi jedna politička saradnja, privredna saradnja, kulturna, obrazovna i sportska."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Saradnja ove tri susedne zemlje je primerna - istaknuto je na sastanku. Što se tiče budućnosti, saradnici prave ozbiljne planove.

Erš Polner, potpredsednik Skupštine županije Čongrad-Čanad: "Uglavnom, imamo veliki san da Tisa ponovo bude velika, želimo da obnovimo turizam na Tisi, eventualno javni prevoz, da ljudi u Vojvodini lakše prelaze granicu, očigledno je dugoročni cilj da i Srbija postane punopravna članica Evropske unije."

Nakon otvaranja granice na tromeđi, mladi iz svakog naselja iz tri države su se takmičili u trčanju. Granica na tromeđi će biti otvorena u subotu i nedelju od 9 do 19 časova.

Rabe – Kibekhaz
tromeđa

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!